latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:16 ⇒ 12:21 | Autor: RTS

Premijerka Bangladeša podnijela ostavku i napustila zemlju - demonstranti upali u njenu rezidenciju

Predsjednica Vlade Bangladeša Šeik Hasina Vazed podnela je ostavku i vojnim avionom otišla u Indiju, javljaju tamošnji mediji. Više hiljada ljudi u međuvremenu ušlo je u zvaničnu rezidenciju premijerke Bangladeša, gdje je na antivladinim protestima od 19. jula poginulo 300 ljudi.
Protesti u Bangladešu (foto: EPA-EFE/MONIRUL ALAM) -
Protesti u Bangladešu (foto: EPA-EFE/MONIRUL ALAM)

Šeik Hasina Vazed je podnijela ostavku i sa sestrom vojnim helikopterom odletjela za Indiju, dok se demonstranti masovno okupljaju u njenoj rezidenciji, javlja Bi-Bi-Si.

Protesti u Bangladešu su počeli prošlog mesjeca nakon što su studentske grupe zahtjevale ukidanje kontroverznog sistema za ograničavanje kvota za zapošljavanje u državnim poslovima.

Prerasli su, u međuvremenu, u antivladine sa zahtjevom za ostavku premijerke Vazed koja je osvojila četvrti mandat u januaru na izborima koje je opozicija bojkotovala.

Dan ranije na antivladinim protestima u Bangladešu poginula je 91 osoba, čime se ukupan broj stradalih u nemirima, koji su počeli 19. jula, povećao na 300.

Među poginulima je i 13 policajaca, saopštili su policija i ljekari.

Studenti koji protestuju pozvali su ranije danas da bude održan marš do glavnog grada Bangladeša, sa zahtjevom da premijerka podnese ostavku, preneo je Rojters.

Protesti su planirani uprkos tome što je u nedjelju uveden policijski čas u cijeloj zemlji nakon sukoba policije sa demonstrantima u kojima je poginula najmanje 91 osoba, a stotine povrijeđene kada je policija upotrebila suzavac i gumene metke.

Broj poginulih u nedjelju je najveći za jedan dan od početka protesta 19. jula.

Na ulicama Dake su raspoređeni vojni tenkovi i policijska vozila, dok bezbjednosne snage patroliraju, a civilnog saobraćaja gotovo da i nema.

U Bangladešu je tokom vikenda bilo više napada i podmetanja požara na vladinim zgradama i policijskim stanicama, javili su lokalni mediji.

Željeznica Bangladeša saopštila je da je obustavila sve usluge na neodređeno vrijeme zbog eskalacije nasilja.

Fabrike odjeće u zemlji, koje snabdijevaju odjećom neke od vodećih svjetskih brendova, takođe, zatvorene su na neodređeno vrijeme.