latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:37 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Od 2018. godine 25 postupaka zaštite vitalnog nacionalnog interesa

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je od 2018. godine 25 postupaka zaštite vitalnog nacionalnog interesa, s tim da su u dva slučaja pokretači bili i Klub Bošnjaka i Klub Hrvata.
Vijeće naroda Republike Srpske - Foto: RTRS
Vijeće naroda Republike SrpskeFoto: RTRS

Od 25 predmeta, u samo jednom je utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, a u jednom djelimična povreda interesa hrvatskog i bošnjačkog naroda, rečeno je Srni u Vijeću naroda.

Od konstituisanja aktuelnog saziva Vijeća, 15. decembra 2022. godine do 1. avgusta ove godine, Klub Bošnjaka pokrenuo je osam postupaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

U Vijeću naroda navode da je od osam zahtjeva upućenih Vijeću za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske, za četiri utvrđeno da nisi prihvatljivi, za tri da su prihvatljivi, dok je jedan zahtjev još u proceduri.

Od tri prihvatljiva zahtjeva u meritumu odlukom je utvrđeno da u dva predmeta nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, dok je jednom predmetu povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Riječ je o odluci o izboru člana Komisije za žalbe.

U prethodnom, petom sazivu Vijeća naroda Republike Srpske, od 2018. do 2022. godine, pokrenuto je 17 postupaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, od čega je u 15 slučajeva pokretač bio Klub Bošnjaka, a u dva slučaja Klub Bošnjaka i Klub Hrvata.

Od navedenih 17 postupaka, jedna odluka je povučena, dok je 16 upućeno Vijeću za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske.

Ustavni sud je odlučio da je sedam zahtjeva neprihvatljivo, dok je devet prihvatljivo.

Od devet prihvatljivih zahtjeva u meritumu Odlukom je utvrđeno da u osam predmeta nije potvrđen vitalni nacionalni interes, dok je u jednom predmetu djelimično povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog i bošnjačkog naroda, a radi se o Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Ilić rekao je Srni da je ovo najbolji primjer "funkcionisanja" zakonodavnog djela vlasti u Republici Srpskoj.

- Klub Bošnjaka ima prema Ustavu pravo na ovaj mehanizam, međutim ovdje se može govoriti samo o usporavanju donošenja jako važnih akata i zakona, odnosno stupanja istih na snagu, jer je broj slučajeva u kojima je utvrđena povreda vitalnog nacionalnog interesa minimalan - istakao je Ilić.

On smatra da je Klub Bošnjaka bio svjestan da je velika većina pokrenutih slučajeva bila neopravdana, te da je cilj bio isključivo odugovlačenje.