latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:21 | Autor: SRNA

Tadić: Apelacije Bošnjaka dodatno udaljavaju Srpsku i od Sarajeva i od BiH

Dešava se upravo ono na šta su javnost upozoravali svi koji žele sačuvati Dejtonski mirovni sporazum, zaštititi Ustav BiH i osloboditi Ustavni sud BiH iz ruku otmičara koji ga koriste kao instrument za rušenje Ustava BiH, rekao je pravnik Ognjen Tadić, te napomenuo da ti napadi dodatno udaljavaju Republiku Srpsku i od Sarajeva i od BiH.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Reagujući na podnošenje zahtjeva krnjem Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom u vezi sa Zakonom o imunitetu Srpske, Tadić je istakao da je krnji Ustavni sud BiH postao "magarište na kome političke poene pasu svi neodgovorni bošnjački funkcioneri kojima je važnije zamajavati javnost tobož nezaustavljivim i nepodnošljivim napadima na Republiku Srpsku, nego raditi nešto što je korisno".

- Јavnost u FBiH, a posebno u Sarajevu, treba znati da ti napadi na Republiku Srpsku nemaju ni blizu onaj značaj kakav im bošnjački političari pridaju kada ih predstavljaju svojim biračima - ocijenio je Tadić.

Tadić je istakao da je jedina njihova ozbiljna posljedica to što oni svaki put dodatno udaljavaju Republiku Srpsku i od Sarajeva i od BiH.

Bošnjački delegati Šefik DŽaferović, DŽenan Đonlagić, DŽemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštiom Srpske u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu.

Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Bošnjački delegati zatražili su odgovor u vezi zahtjeva od Narodne skupštine Srpske najkasnije za 30 dana od prijema dopisa.