latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:22 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Marić kritikuje rad direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanja; Јokanović: Sve je ispolitizovano (FOTO)

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić najavio je podnošenje krivične prijave protiv direktora banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Petra Јokanović, koji negira sve optužbe i kaže da je cijeli slučaj ispolitizovan.
Božo Marić - Foto: SRNA
Božo MarićFoto: SRNA

Na konferenciji za novinare održanoj ispred Centra Marić je rekao da su radnici ove ustanove nezadovoljni položajem došli u Sindikat uprave i osnovali sindikalnu organizaciju u koju se učlanilo više od 100 radnika, čime su, kako tvrdi, stekli reprezentativnost, koju im direktor Јokanović "osporava".

Marić je naveo da su iz Sindikata istakli da će tražiti izjednačavanje plata zaposlenih u ovoj predškolskoj ustanovi sa primanjima zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka, imajući u vidu da se finansiraju iz istih izvora.

On je ocijenio poražavajućim da vaspitačica u ovoj ustanovi ima platu 1.200 KM, dok veća primanja ima radnica na održavanju čistoće u Gradskoj upravi Banjaluka.

Marić tvrdi da je postojeća sindikalna organizacija "u službi" sadašnjeg i svih prethodnih direktora.

- Ovdje se zaključivao kolektivni ugovor o uslovima i platama radnika, a da radnici uopšte nisu pitani da li se slažu s tim, već je nakon što je potpisan taj kolektivni ugovor, bivša predsjednica sindikata naprasno dobila novo, bolje radno mjesto - kaže Marić.

Direktor Ustanove Petar Јokanović je rekao da je krajnje iznenađen i da Centar ima reprezentativan sindikat sa kojim ustanova ima odličnu saradnju godinu i po, koja je rezultirala povećanjem plate i izjednačavanjem po ostalim primanjima sa radnicima Gradske uprave, kao i sa kolektivnim godišnjim odmorom.

Petar Јokanović (Foto: SRNA)

- Prije sedam do osam mjeseci se pojavila ideja o osnivanju novog sindikata. Taj novi sindikat sam podržao, u smislu da je konkurencija uvijek dobra. Unazad par dana sam dobio zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti ovog sindikata. Potrebno je da se ispune svi zakonski uslovi, a jedan od uslova koji kolege nisu ispunile je da se sindikat finansira iz članarina - rekao je Јokanović.

On je rekao da taj zahtjev može biti kompletiran kada se novoosnovani sindikat izjasni kako će se finansirati.

- Ništa nije sporno i još jedan sindikat ne škodi. Kolege su to pogrešno protumačile ili je to s razlogom plasirano u ovo vrijeme, tako da je ovo neka politička priča u kojoj ne bih htio da učestvujem. Novi sindikat je zdrava priča i da to treba podržati, ali ovo nema veze sa sindikalnim radom - poručio je Јokanović.