latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:47 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Trivićeva predala krivične prijave protiv Stanivukovića, Francuza i drugih

Predajem krivične prijave protiv gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, Vedrana Francuza, savjetnika gradonačelnika i drugih lica koja su navedena u prijavi, zbog postojanja osnovane sumnja da je Stanivuković kao prvoprijavljeni omogućio svom savjetniku i drugim prijavljenim licima da na nezakoniti način steknu materijalnu korist u minimalnom iznosu od 300.000 KM, a na štetu budžeta Grada Banjaluka, izjavila je Јelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta na današnjoj konferenciji za novinare.
Јelena Trivić - Foto: Ustupljena fotografija
Јelena TrivićFoto: Ustupljena fotografija

- Naime, cijeli proces oko kupovine i prodaje ćiriličnih slova koja treba da se postave u tzv. "Ćiriličnom parku", a koji djelimično gradi i finansira Grad, odigrava se na sljedeći način: Stanivuković omogućava svom savjetniku Vedranu Francuzu da na memorandumu Grada, bez protokola i datuma, a sa zloupotrijebljenim pečatom Grada, pošalje inicijativu za izgradnju "Ćiriličnog parka", kojom instruiše potencijalna fizička i pravna lica da kupovinu jednog slova mogu izvršiti uplatom naknade od 10.000 KM, ukoliko se plaćanje vrši u gotovini, odnosno 11.700 KM ukoliko se plaćanje vrši žiralno i to na način da se uplate vrše na žiro račun Udruženja građana"Savez Mladih", a ne na račun Grada Banjaluka - rekla je Trivićeva.

Trivićeva naglašava da cijeli posao prodaje slova kao i kod teniskih terena ne ide preko Grada, nego preko udruženja građana, sada "Saveza Mladih" Banjaluka koji vodi Milica Obradović Zarić, kao predsjednica tog udruženja, kako bi se izbjegla procedura javnih nabavki.

Ona kaže da navedeno udruženje građana vrši naplatu instalacije u vidu ćiriličnih slova, koja će biti izgrađena na javnoj površini, bez da je poznato koji je pravni osnov kojim je Grad ovlastio ovo udruženje građana da može vršiti ovakve radnje na lokalitetu parka Kupusište, odnosno javnoj gradskoj površini, te da se može, kako je rekla, slobodno reći da je udruženje građana "Savez mladih" uzurpiralo javnu gradsku površinu.

- Da bi sve bilo jasno, potrebno je naglasiti da je Milica Obradović Zarić inače zaposlena u Gradskom odboru PDP-a, dok je kontakt broj koji je ostavljen na službenoj stranici Grada kao broj na koji se pravna i fizička lica mogu prijaviti ukoliko su zainteresovani za kupovinu slova, lični broj Vedrana Francuza, koji koristi i za svoj ugostiteljski objekat Etno izletišta "Kozarska priča" što je sve navedeno u krivičnoj prijavi - ističe Trivićeva.

Trivićeva tvrdi i da su prijavljena lica prevarila kupce ćiriličnih slova, na način da su u instrukciji naveli da cijena za žiralno plaćanje iznosi 11.700 KM sa PDV-om, a da se pri tom udruženje građana "Savez mladih" Banjaluka u zvaničnom registru Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne vodi kao PDV obveznik.

- Uz sve kontroverze koje se odnose na izgradnju Ćiriličnog parka, te uništavanje parka Kupusište, ova vješto osmišljena, ali duboko kriminalna radnja je vrhunac beščaća Stanivukovića i njegovih saradnika kojima ni ćirilica nije sveta - ističe Trivićeva.

Komentarišući Stanivukovićeve optužbe da su svi drugi protiv ćirilice, Trivićeva kaže da su umjesto optužbi, Stanivuković i saradnici trebali odgovoriti na pitanja koja je Narodni front davno postavio, a na koja su do danas ćutali, te su stoga protiv njega i njegovih saradnika podnijeli krivičnu prijavu zbog štete koju su nanijeli budžetu Grada.

- Izražavamo svoje gađanje da se na ovakvim temama Stanivuković i saradnici kriju iza ćiriličnog pisma kako bi sebi obezbijedili protivpravnu imovinsku korist. Sram vas bilo - poručila je Trivićeva.