latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:51 | Autor: SRNA

Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja"

Sveštenik Gojko Perović poručio je da o "Oluji" ili "Bljesku" treba da pričaju oni kojima je milo što se to desilo, a da Srbi koji plaču zbog tih zločinačkih akcija 1995. godine treba da koriste riječi pogrom i progon.
Oluja - Foto: RTRS
OlujaFoto: RTRS

Otac Perović je nakon pomena za sve Srbe stradale prije 29 godina u zločinačkoj operaciji hrvatske vojske i policije "Oluja" koji je služen u Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici rekao da se tada na području Republike Srpske Krajine dogodio pogrom srpskog naroda.

- Kada se neka sila upotrebi da niko ne ostane, to je pogrom - istakao je otac Perović i dodao da je pogrom stara riječ, biblijska, najstrašnija koja se može izgovoriti na srpskom jeziku.

Sveštenik je naglasio da Srbi imaju obavezu da pamte i spominju sve svoje pretke, sve pravoslavne hrišćane postradale i sahranjene na svim grobljima, ali da je posebna obaveza da pamte one koji su postradali u biblijskom pogromu u Dalmaciji, Lici, Kordunu, Baniji i Slavoniji.

On je u besjedi podsjetio da je srpski narod u Krajini prognan za nekoliko dana sa svojih vjekovnih ognjišta, gdje više ili gotovo nema ili je deset puta manje Srba koji su tamo živjeli vijekovima.

- Neka nas Bog sačuva i mi smo u nekom progonu, i nas progone i naše zle misli i naši grijesi, i jedan drugoga progonimo - zaključio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.