latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:53 | Autor: SRNA

Vujičić: Bošnjački delegati da se ne miješaju u rad NSRS

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da svako u BiH treba da radi svoj posao, a ne da se bošnjački delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine miješaju u odlučivanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Miroslav Vujičić - Foto: RTRS
Miroslav VujičićFoto: RTRS

On je istakao da je očigledno da bošnjački delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH žele da budu i zakonodavac Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Ako žele da odlučuju u ime Republike Srpske, trebali su se kandidovati za narodne poslanike, pa ako eventualno budu prošli, onda da donose zakone Republike Srpske - istakao je Vujičić.

On je naveo da poslanici Narodne skupštine Republike Srpske donose odluke i zakone u skladu sa potrebama i procjenama Vlade Srpske, te je nedopustivo da se bošnjački delegati ili bilo koji nivo u BiH miješa u odlučivanje i donošenje zakona u Narodnoj skupštini.

Prema njegovim riječima, očigledno je da većina Bošnjaka u Domu naroda ne može da shvati da se ova zemlja sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki od entiteta ima svoj zakonodavni organ, a u Republici Srpskoj to je Narodna skupština Srpske.

- Svako u ovoj zemlji treba da radi svoj posao i ništa drugo - poručio je Vujičić za Srnu.

Bošnjački delegati Šefik DŽaferović, DŽenan Đonlagić, DŽemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštinom Srpske u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu.

Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Bošnjački delegati zatražili su odgovor u vezi zahtjeva od Narodne skupštine Srpske najkasnije za 30 dana od prijema dopisa.