latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:56 | Autor: SRNA

Bukejlović: Sa advokatima postići dogovor prihvatljiv za građane i sistem

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović smatra da dijalogom sa Advokatskom komorom Srpske može biti postignut dogovor o izmjenama tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata koji bi bio prihvatljiv za građane, privredu i sistem u cjelini.
Miloš Bukejlović - Foto: RTRS
Miloš BukejlovićFoto: RTRS

Bukejlović je rekao Srni da izmjene tarife, koje je ponudila Advokatska komora Republike Srpske nisu prihvatljive, zato što sve mora biti u interesu građana, privrede i sistema.

Kada je riječ o isplati dugovanja advokatima koji su bili angažovani po službenoj dužnosti, Bukejlović je rekao da je zahtjev opravdan, te da će biti iznađeni osnova i dinamika za isplatu.

- Svi mogu izraziti nezadovoljstvo, ali odredbom Zakona o advokaturi precizirano je da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga postavi nadležni sud. Spremnost za razgovor sa advokatima postoji, ali se mora voditi računa o širem uticaju tarife. Zato ćemo nastaviti razgovore - rekao je Bukejlović.

Advokati u Republici Srpskoj su 1. avgusta stupili u obustavu rada u postupcima zastupanja pred sudom po službenoj dužnosti dok ne bude iznađeno ili od Ministarstva pravde ponudi rješenje o izmjenama tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.