latinica  ћирилица
05/08/2024 |  14:35 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Akcija "Incitat": Privremena obustava transakcija u iznosu od 610.000 KM

U okviru operativne akcije "Incitat", SIPA su putem komercijalnih banaka izvršili privremenu obustavu transakcija u različitim valutama i udjelu u jednom investicionom fondu u iznosu od 610.000 KM.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Četiri lica su uhapšena i nad njima će u toku dana biti izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, a o daljem statusu lica će odlučivati postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, saopšteno je iz SIPA.

Pretresi poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari su još u toku, do sada je otkrivena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, mobilni telefoni i računari.

Postupajuću u predmetu policijski službenici SIPA su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, te dopunu izvještaja u okviru kojih su prijavljena četiri fizička i jedno pravno lice.

Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopšteno je da su u akciji "Incitat" uhapšeni I. B., A. M., E. DŽ. i N. M., te da se aktivnosti nastavljaju.