latinica  ћирилица
05/08/2024 |  14:51 ⇒ 15:14 | Autor: RTRS

Ko uništava auto i karting sport u BiH?

Auto i karting klubovi iz Republike Srpske ne mogu se takmičiti na trci koja se održava u BiH, u Gradu Cazinu "Cazin Grand Prix" od 9. do 11. avgusta 2024. godine, iz razloga što ta trka ima međunarodni karakter, a klubovima i vozačima ne žele se od strane BIHAMK-a izdati FIA licence za međunarodne trke, iako ispunjavaju sve potrebne uslove.
Auto (Foto: EPA/EDDY LEMAISTRE/ilustracija) -
Auto (Foto: EPA/EDDY LEMAISTRE/ilustracija)

- Pored toga što su svi naši klubovi već duži vremenski period spriječeni da organizuju trke Centralno evropske zone (CEZ) koje smo inače prethodno organizovali, na tim trkama ne možemo ni učestvovati kada se one organizuju u inostranstvu, a sada ni u BiH kada ih organizuju samo izabrani klubovi iz Federacije BiH, jer ta mogućnost ni u Federaciji nije data svima - saopšteno je iz Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske.

Kako se dodaje u saopštenju, izdavanje FIA licenci za sebe je prigrabio BIHAMK nakon što je naslijedio AMS SR BiH, ali te licence ne želi da izda vozačima i klubovima iz Republike Srpske, kao ni većini klubova iz Federacije BiH iz nepoznatog razloga, pravdajući se nepostojanjem Sportskog auto karting saveza BiH (SAS BiH) koji bi to navodno trebao izdavati.

- Međutim, kako je BIHAMK ekskluzivni nosilac FIA licence, isti kada ne funkcioniše SAS BiH preuzima ovlaštenja i prijavljuje trke za CEZ, izdaje licence vozačima i sportskim funkcionerima, ali se onda ogradi kada treba to treba uraditi. Ukoliko vozači iz Republike Srpske i FBiH hoće da učestvuju u međunarodnim trkama moraju voziti za klubove iz inostranstva, što su neki naravno i učinili -  dodaje se u saopštenju.

Ističu da se poruka koja se ovim šalje može lako zaključiti.

- Ako je neko zamislio da će se SAKS RS sa svojom ozbiljno izgrađenom sportskom infrastrukturom u posljednjih 30 godina pomiriti sa postojećom situacijom i da će prihvatiti činjenicu da njegovi vozači, sportski funkcioneri i klubovi mogu da učestvuju samo na događajima lokalnog karaktera od Trebinja do Novog Grada, kao i onim koje organizuju nepovašteni klubovi u Federaciji BiH u ozbiljnoj je zabludi - dodaje se u saopštenju.

Navode da, u narednom periodu o ovim diskriminatorskim pojavama i isključivanjem SAKS RS iz međunarodnih takmičenja obavijestiće sve relevantne institucije u BiH, počevši prvo od Tužilaštva BiH od kojeg ćemo tražiti da ispita elemente više krivičnih dijela i povredu osnovnih načela Zakona o sportu u BiH, zatim Inspekciju da ispita da li međunarodne trke u BiH imaju sve neophodne dozvole da bi se mogle održati, a onda i sve strane institucije kao što je FIA i Olimpijski komitet, koje će obavijestiti da se u BiH vrši otvorena diskriminacija sportista, sportskih funkcionera i klubova.

- Na svom sajtu transparentno ćemo obviještavati javnost i svim preduzetim koracima i podnesenim prijavama - dodaju u saopštenju.