latinica  ћирилица
05/08/2024 |  15:05 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Koković: Đoković je fenomen nad fenomenima

Srpski teniser Novak Đoković je nosilac novih vrijednosti koje su skoro nepoznate u sportu, kaže u razgovoru za Radio Republike Srpske poznati srpski sociolog kulture i sporta Dragan Koković.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

- Riječ je o kompletnoj ličnosti koji je ljudske vrijednosti sačuvao do kraja i sve što je uradio - uradio je u znoju lica svog. On je prevrijednovao neke vrijednosti patriotizma kada je u pitanju srpski sport i vrijednosti u sportu uopšte. Od njega se može naučiti kako se nositi s iscrpljujućom koncepcijom načina života. On je fenomen nad fenomenima i putokaz budućim sportistima da moraju da budu komlpetne ličnosti - navodi Koković.

Koković ističe da je Đoković čovjek jakog mentalnog sklopa koji i kada izgubi zna kako da se postavi.

- Mi smo pomalo razmažena i ne tako velika sportska nacija koja bi bila nezadovoljni da je osvojio srebrnu medalju. On je asketa koji nije sebi dozvolio da se uljuljka zbog već postignutih rezultata ili zbog zarađenog novca - istakao je Koković.

Podsjećamo, Đoković je nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama u Parizu, istakao da konačno osjeća da je njegova trofejna slagalica gotova.