latinica  ћирилица
05/08/2024 |  16:03 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Kojić: Bošnjaci da se prestanu baviti Srpskom i njenim zakonodavnim aktivnostima

Bošnjaci na svaki način žele da ospore sve što je legalno, legitimno i zakonito u Republici Srpskoj, zloupotrebljavajući političku naklonost Ustavnog suda BiH i njegovo isključivo političko, a ne djelovanje koje bi trebalo da štiti Ustav Srpske, ocijenio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Komentarišući zahtjev koji su delegati Kluba bošnjačkog naroda podnijeli krnjem Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom u vezi sa Zakonom o imunitetu Srpske, Kojić je naglasio da bošnjački političari trebaju prestati da se bave Republikom Srpskom i njenim zakonodavnim aktivnostima i nadležnostima koje su u skladu sa njenim Ustavom.

- Oni neka se bave Federacijom /BiH/ i neka rješavaju odnose u Federaciji - rekao je Kojić.

On je istakao da je očigledna intencija bošnjačkih političara da na svaki način oduzmu ono što je Ustavom zagarantovana nadležnost Republike Srpske i naglasio da je ispravna politika predsjednika Srpske Milorada Dodika koja se tiče očuvanja ustavnopravnog položaja Republike Srpske u okviru dejtonske BiH.

Prema Kojićevim riječima, Bošnjaci koji pokušavaju da rukovodstvo Republike Srpske predstave kao rušitelje ustavnog poretka BiH, upravo su ti koji taj poredak ruše, dok rukovodstvo Republike Srpske želi samo dejtonsku BiH sa potpunim suverenitetom Republike, koji je zagarantovan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Samo takvo kretanje u okviru ustavnih i dejtonskih nadležnosti može zadržati BiH u ovom kapacitetu. U suprotnom, najbolje je da Bošnjaci grade muslimansku državu u dijelu BiH u kojem su većinski, a da Republiku Srpsku i srpski narod puste na miru - ocijenio je Kojić.

Bošnjački delegati Šefik DŽaferović, DŽenan Đonlagić, DŽemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštiom Srpske u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu.

Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Bošnjački delegati zatražili su odgovor u vezi zahtjeva od Narodne skupštine Srpske najkasnije za 30 dana od prijema dopisa.