latinica  ћирилица
05/08/2024 |  16:57 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Objavljeni konkursi za otkup knjiga i likovnih djela u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas javni konkurs za otkup knjiga objavljenih u Srpskoj u ovoj i prošloj godini, kao i javni konkurs za otkup likovnih djela u 2024. godini.
Knjige - Foto: RTRS
KnjigeFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je ovogodišnjim budžetom za otkup knjiga planirano 40.000 KM, a za otkup likovnih djela 100.000 KM.

Na javni konkurs za otkup knjiga mogu se prijaviti pravna lica registrovana za obavljanje izdavačke djelatnosti u Srpskoj, a u obzir će biti uzete knjige od značaja za kulturu i umjetnost Srpske, i to: domaća književnost /proza, poezija, eseji, drama, kritika i knjige za djecu/, prevedena književnost /proza, poezija, eseji, drama i kritika/ objavljena od izdavača iz Srpske, te publikacije iz oblasti umjetnosti i kulture koje promovišu srpsko kulturno nasljeđe i savremenu kulturu i umjetnost.

Odabir najboljih publikacija vršiće Komisija za otkup knjiga, koju je imenovalo Ministarstvo prosvjete i kulture.

Komisija će ocjenjivanje i vrednovanje programa ili projekata /otkup knjiga/ vršiti na osnovu kvaliteta, doprinosa održivom razvoju kulture i umjetnosti u Srpskoj, doprinosa projekta jačanju organizacije, te procjene uticaja na sredinu u kojoj se projekat ili program sprovodi.

Ocjenjivanje i vrednovanje vršiće se i na osnovu ukupne književne i umjetničke vrijednost djela, kulturnog i javnog interesa objavljivanja djela, promocije i afirmacije književnosti i kulture Srpske, kao i kvalitetne realizacije sadržaja i tehničke opremljenosti publikacije.

Pravo prijave na javni konkurs za otkup likovnih djela imaju ustanove kulture čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, a procjenu i odabir likovnih djela za otkup vrši Komisija za otkup likovnih djela koju rješenjem imenuje ministar prosvjete i kulture.

Komisija će ocjenjivanje i vrednovanje djela likovne umjetnosti vršiti na osnovu kvaliteta, doprinosa održivom razvoju kulture i umjetnosti u Srpskoj, doprinosa projekta jačanju organizacije i procjene uticaja na sredinu u kojoj se projekat ili program sprovodi.

Ocjenjivanje i vrednovanje vršiće se i na osnovu kvaliteta umjetničkih djela predloženih za otkup, opusa i profesionalnih referenci umjetnika čija djela su predložena za otkup, koncepta i utemeljenosti otkupnih politika predlagača, te podataka o aktuelnim otkupnim iznosima na tržištu umjetničkih djela u Srpskoj.

U resornom ministarstvu dodali su da je cilj javnog konkursa za otkup likovnih djela podsticanje razvoja likovnih umjetnosti osavremenjivanjem umjetničkih zbirki /kolekcija/, jačanje kapaciteta ustanova kulture, podrška savremenim likovnim umjetnicima i osnaživanje sistemskog razvoja umjetničkog tržišta.

Konkursi su dostupni na portalu Vlade Republike Srpske, stranici Ministarstva prosvjete i kulture, a otvoreni su 30 dana od dana objavljivanja, odnosno do 4. septembra.