latinica  ћирилица
05/08/2024 |  18:47 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Američka ambasada u Sarajevu nastavlja okršaj sa Srpskom (VIDEO)

Nova objava američke Ambasade u BiH otvara brojna pitanja. Šta je cilj? Da li su ogoljene namjere američkog ambasadora i što je najvažnije zašto se ambasada u Sarajevu, u svojim objavama, upliće u unutrašnja pitanja BiH, za razliku od američkih ambasada u regionu i šire, koje svoje objave koriste isključivo za protokolarne teme?
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

Američka ambasada u Sarajevu nastavlja okršaj sa Srpskom na društvenoj mreži Iks. Ništa novo, reklo bi se, u posljednjih nekoliko sedmica. Gotovo u svim objavama pominju se Republika Srpska, njena Vlada, predsjednik.

- U BiH imamo jedan radikalan obrt u posljednje vrijeme, gdje nalog Ambasade SAD postavlja jednu jako agresivnu politiku, koja se čak može podvesti u dnevnopolitička saopštenja koja su u potpunosti na liniji sarajevske politike. Mislim da je ovo potpuno ogoljavanje tih namjera koje ima SAD odnosno ekosponenti u vidu američke ambasade u BiH. Ambasada SAD je pokazala svoj kurs, a to je kurs direktnog obračuna sa Republikom Srpskom, njenim predstavnicima, na kraju krajeva narodnom voljom Republike Srpske - smatra Vojislav Savić politikolog.

Ovo je i presedan u dosadašnjom diplomatskom životu BiH, pa čak i regiona, uvjerava Savić. Nigdje, kaže, nije viđeno ovako direktno miješanje u unutrašnji politički život, unutrašnja politička pitanja, rad pojedinaca u Republici Srpskoj.

- Moramo istaći da zvanični nalozi svih ambasada, ali i SAD koje iskoče iz kolsijeka, uglavnom se bave protokolarnim stvarima, uobičajenim temama, ljudskim pravima, fenomenima koji se ne bave dnevnopolitičkim temama - dodaje Savić.

Da je tako potvrđuju nalozi američke ambasade u zemljama u regionu. Iako je javna tajna da se miješaju u unutrašnja pitanja brojnih zemalja, na njihovim nalozima, osim čestitke nacionalnih praznika, protokolarnih vijesti, okršaje najavljuju, ali isključivo na olimpijskim borilištima. Tako je i u Podgorici.

- U Republici Srpskoj to možda izgleda grublje, u Crnoj Gori je to malo plišanije, ali mislim da je cilj isti i u Crnog Gori i u Republici Srpskoj. Cilj je da se srpski element u bilo kojem obliku proglasi kao maligni - navodi Ivan Milošević sekretar Udruženja novinara Crne Gore i urednik portala Srpska24.

Bilo grubo ili ne – miješanje postoji. U svakom slučaju, nameće se pitanje, da li se jasno i glasno miješaju u unutrašnja pitanja, tamo gdje njihovo miješanje ima sve manje uspjeha....