latinica  ћирилица
05/08/2024 |  19:06 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Prebilovci, 83. godine od jednog od najmonstruoznijih zločina nad Srbima u NDH

U Prebilovcima kod Čapljine obilježava se praznik "Prebilovačkih i sveherecegovačkih mučenika" i 83 godine od najmonstruoznijeg pogroma srpskog stanovništva u ovom selu i donjoj Hercegovini, počinjenog u ljeto '41.godine.
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima - Foto: RTRS
Hram Vaskrsenja Hristovog u PrebilovcimaFoto: RTRS

Program je počeo sinoć, a u hramu Hristovog Vaskrsenja u toku je večernja liturgija kojoj prisustvuju brojni zvaničnici iz Republike Srpske i predstavnici u zajedničnim organima BiH.

Foto: RTRS

Za dvadeset časova planirano je otvaranje stalne postavke artefakata, pod nazivom "Prebilovci 1941.", u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Sutra na sam praznik Prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, biće služena jutarnja liturgija, kojoj će, prema najavama, prisustvovati veći broj arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Zločin ustaša u Prebilovcima, jedan je najmonstruznijih koji se dogodio tokom Drugog svjetskog rata. U jamu Šurmanci kod Međugorja, prema nepotpunim podacima, bačeno je više od 850-oro djece, žena i starijih, dok su pedeset četiri porodice potpuno ugašene.

Više od četiri hiljade stanovnika donje Hercegovine mučeno je i bačeno u ukupno trinaest jama. Prebilovci su stradali i u posljednjem ratu, kada je selo spaljeno, stanovništvo protjerano, a tek započeta spomen-kosturnica, sa više od četiri hiljade moštiju, minirana.