latinica  ћирилица
05/08/2024 |  19:31 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

Prebilovci - jedno od najstradalnijih sela u Drugom svjetskom ratu (FOTO/VIDEO)

Prebilovci kod Čapljine su jedan od najstradalnijih sela i naselja u Drugom svjetskom ratu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je prisustvovao bogosluženju u Hramu Hristovog Vaskrsenja, kao i otvaranju stalne izložbene postavke u Domu kulture u tom naselju kod Čapljine.
Milorad Dodik u Prebilovcima - Foto: RTRS
Milorad Dodik u PrebilovcimaFoto: RTRS

- Bol je ogromna, ne mogu da vjerujem, da postoje ljudi koji su mogli da počine ovakve zločine. Ništa manje tuge i bijesa, nema, vezano za činjenicu da su i 1991. godine, skupljene kosti, minirali - naveo je Dodik.

Dodao je da je kroz ovaj hram, koji je podignut prije desetak godina, na neki način vaskrsao život i sjećanje, koje ne smije da bude potisnuto.

- Pobijedili smo ne samo ustašku vlast, koja je pobila ogroman broj ljudi, ali nije ubila život. Pobijedili smo i komunistićku ideologiju, koja je išča za tim, da zatre sjećanje na tako nešto - istakao je Dodik u Prebilovcima.

Foto: RTRS

Sutra na sam praznik Prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, biće služena jutarnja liturgija, kojoj će, prema najavama, prisustvovati veći broj arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Foto: RTRS

Zločin ustaša u Prebilovcima, jedan je najmonstruznijih koji se dogodio tokom Drugog svjetskog rata. U jamu Šurmanci kod Međugorja, prema nepotpunim podacima, bačeno je više od 850-oro djece, žena i starijih, dok su pedeset četiri porodice potpuno ugašene.

Foto: RTRS

Više od četiri hiljade stanovnika donje Hercegovine mučeno je i bačeno u ukupno trinaest jama. Prebilovci su stradali i u posljednjem ratu, kada je selo spaljeno, stanovništvo protjerano, a tek započeta spomen-kosturnica, sa više od četiri hiljade moštiju, minirana.