latinica  ћирилица
05/08/2024 |  20:12 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Košarac: Sabotaža dolaska Vulina - diplomatski skandal bez presedana

Činjenica da su ministri Trojke sabotirali dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce predstavlja diplomatski skandal bez presedana, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Edin Forto su u potpunosti ignorisali zahtjev za prelet državnog aviona Srbije i dolazak Vulina na obilježavanje 83. godišnjice jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata u zločinačkoj NDH. Lično sam tokom dana u nekoliko navrata pokušava da stupim u kontakt sa Konakovićem i Fortom kako bismo riješili proceduralne formalnosti u vezi sa dolaskom Vulina u Prebilovce, ali su se oglušili na moje pozive - istakao je Košarac.

Košarac navodi da su naprosto populistički ignorisali zahtjeve i nisi izdali potrebne saglasnosti.

- Spriječiti dokazanog srpskog patriotu Vulina da dođe u Prebilovce i oda počast nedužno stradalom srpskom narodu ne samo da je monstruozno i neljudski, već je i katastrofalna poruka za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Konaković i Forto nastavljaju sa radikalizacijom prilika i sveopštom hajkom na srpski narod. Malo im je bilo što su spriječili dolazak policajaca, a zatim i helikoptera iz Srbije u Srpsku, ugrožavajući bezbjednost građana i njihove imovine. Sada su odlučili da na izuzetno perfidan način sabotiraju i dolazak zvaničnika Srbije. To je apsolutno neprihvatljivo i izrazito neprijateljsko ponašanje prema srpskom narodu - dodaje Košarac.

Navodi da bošnjački politički faktor treba dobro da razmisli kakve poruke šalje i kakve političke posljedice će imati njihove skandalozne odluke.

- Ma koliko se trudili, oni neće uspjeti u izopačenoj namjeri da sakriju istinu o stradanju srpskog naroda! Srpska i Srbija će, na temelju inicijative predsjednika Milorada Dodik i Aleksandra Vučića, nastaviti da zajedno obilježavaju važne datume u našoj nacionalnoj istoriji, sjećajući se sa pijetetom svih naših žrtava - zaključuje Košarac.