latinica  ћирилица
05/08/2024 |  20:26 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Tribina "Dani tuge i sjećanja" (VIDEO)

Povodom obilježavanja 29. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske održana je tribina "Dani tuge i sjećanja" i promovisana nova izdanja Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".
Tribina "Dani tuge i sjećanja" - Foto: RTRS
Tribina "Dani tuge i sjećanja"Foto: RTRS

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od koji je 65 odsto civila, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

- Hrvati su napravili brend , svjetski brend od procesuiranja koji izvoze na Kosovu i po Ukrajini. Njihovi stručnjacu uče njih kako neprijatelja treba procesuirati a važno je da im sve što urade ili što ne urade kvalifikuješ kao ratni zločin jer ratni zločin ne zastarjeva i provedeš politiku, tk.krajlji cilj, a čini mi se da je on na svim ovim strana etničko čišćenje i Hrvati su uspjeli - istakao je Savo Štrbac predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Ono što je najtužnije, dodaje Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, je zločin koji još uvijek traje.

- A, to je da Srbi nestaju svakim danom u Hrvatskoj i od konstitutivnog naroda pretvaraju se u manjinu koja je u nekoj vrsti asimilacije, autoasimilacije i oni tragovi Srba u Dalmaciji, Lici, Korduni, Baranji, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji prosto nestaju, a SPC je još jedina koja svjedoči da smo mi tamo bili 400 godina unazad - kaže Budimir.