latinica  ћирилица
05/08/2024 |  21:28 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Selak: Neodobravanjem ulaska Vulinu u BiH nastavljena antisrpska histerija

Nakon što potpredsjedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vulinu nije dozvoljen dolazak u BiH i to u Prebilovce na obilježavanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, Goran Selak, predsjednik SPS-a, rekao je da ovakvim potezima bošnjački političari potpuno poništavaju povjerenje Srba u Bosnu i Hercegovinu, ako ga je ikada i bilo.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

- Neodobravanje ulaska u BiH Aleksandru Vulinu, potpredsjedniku Vlade Srbije - Srbije koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma, predstavlja izrazit diplomatski skandal, na koje smo doduše i navikli kada su u pitanju Konaković, Forto i bošnjački političari. Međutim, skandal je tim veći jer je Vulin trebao da stigne u Prebilovce, u mjesto srpske tuge i pogibije, na jamu u kojoj je ležalo 4 000 Srba. Nakon ovakvih poteza Srbi potpuno gube povjerenje u BiH, ako ga je ikad i bilo - izjavio je Selak.

Selak je dodao da će srpski narod sa svojim izabranim predstavnicima pronaći način da obilježava stravična stradanja predaka, kako se ista nikada ne bi ponovila.

- Prebilovci su neprebolna rana na srpskom biću. U odbrambeno-otadžbinskom ratu zločin nad Srbima je i ponovljen kada je crkva sa moštima prebilovačkih mučenika dignuta u vazduh. Ostavite naše pretke na miru, ostavite nas da gradimo budućnost. Uslov za budućnost je poštovanje srpskog naroda, Republike Srpske i Republike Srbije - poručio je lider SPS-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprječavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da danas posjeti Prebilovce. U noti se navodi da ta odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.