latinica  ћирилица
05/08/2024 |  22:00 ⇒ 22:04 | Autor: TANЈUG

Ristić: Snažiti sjećanje na žrtve srpskog naroda pale tokom Drugog svjetskog rata (FOTO)

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić prisustvovao je danas svečanom otvaranju stalne muzejske postavke u Spomen-domu "Sveti kralj Milutin" u Prebilovcima, kada je posebno ukazao na potrebu snaženja kulture sećanja na sve žrtve srpskog naroda pale tokom Drugog svetskog rata.
Dejan Ristić (foto: TANJUG/ MIT) -
Dejan Ristić (foto: TANJUG/ MIT)

On se tom prilikom obratio zvaničnicima Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, brojnim velikodostojnicima SPC, direktorima i predstavnicima nacionalnih ustanova kulture, istaknutim ličnostima u oblasti obrazovanja, kulture, nauke i umjetnosti, kao i potomcima prebilovačkih žrtava, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Ristić je u obraćanju ukazao na potrebu snaženja kulture sjećanja na sve žrtve srpskog naroda pale tokom Drugog svjetskog rata, a posebno na žrtve genocida koji je nad Srbima na cjelokupnoj svojoj teritoriji tokom Drugog svjetskog rata sprovela hrvatska država.

- Da vaskrsne sjećanje na prebilovačke žrtve i da vaskrsnu Prebilovci - poručio je Ristić.

On je ukazao na potrebu da se učini sve kako bi Prebilovci nastavili da postoje kao naseljeno mjesto, ali i kao jedno od trajnih izvorišta dostojanstvenog sjećanja na sve žrtve srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

foto: TANJUG/ MIT

- Naša poruka sa ovoga mjesta jeste ljubav uprkos stradanju i patnji, a naša potreba jeste mir, a ne nasilje i mržnja. Upravo su Prebilovci ono mjesto koje za vječnost treba da prosijava svetošću, nevinošću i nedužnom žrtvom naših novomučenika - navodi Ristić.

Istakao je da su Prebilovci nekadašnje mjesto patnje nedužnih, ali i savremeno saborište svih ljudi dobre volje bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

- Prebilovci su vječita opomena, ali i trajno izvorište istinskog sjećanja i saosećanja koje žrtvu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu uzdiže na nivo univerzalne žrtve - napomenuo je Ristić.

Izrazio je posebnu zahvalnost stručnjacima Muzeja žrtava genocida na uspješno obavljenom poduhvatu realizacije stalne muzejske postavke u Prebilovcima i iz tog strašnog sudilišta našeg naroda pozvao sve ljude dobre volje da dođu u to mjesto kako bi na tom prostoru "posvedočili zastrašujuće razmjere materijalizacije ljudske mržnje, ali i vaskrsenja života".

- Prebilovci su, poput Јasenovca, mesto na kojem do u vječnosti traje Velika Subota, mjesto golgote srpskog naroda, ali i mjesto njegovog simboličkog i stvarnog vaskrsenja - zaključio je Ristić.

Upravo je on sredinom prethodne godine, u svojstvu direktora Muzeja žrtava genocida, inicirao i omogućio realizaciju ovog izuzetnog poduhvata.

Autori stalne izložbene postavke su istoričari vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, viši kustos u Muzeju žrtava genocida i rukovodilac Odeljenja za čuvanje, pristup fondovima, stručnu obradu građe i digitalizaciju Јasmina Tutunović Trifunov, stručnjak Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Predrag Lozo, stručnjak Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Dragoslav Ilić.

Autor postavke je programski direktor Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević, a recenzenti stalne muzejske postavke su istaknuti istoričari Draga Mastilović i Goran Latinović.

Produkciju stalne izložbene postavke u potpunosti je realizovao Muzej žrtava genocida u saradnji sa brojnim nacionalnim ustanovama kulture Republike Srbije i Republike Srpske.

Sredstva za realizaciju ovog poduhvata obezbedili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Fondacija Muzeja žrtava genocida.