latinica  ћирилица
05/08/2024 |  22:58 | Autor: SRNA

Dodik: Prebilovci - sveto mjesto za Srbe

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Prebilovcima, gdje je prisustvovao otvaranju stalne izložbene postavke "Prebilovci 1941", u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda, da Prebilovci moraju da budu sveto mjesto za Srbe.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da je potrebno svake godine nešto učiniti za ovo mjesto, na kojem treba održavati istorijski čas, organizovati ekskurzije za djecu, da prvo dođu ovdje, kao što treba da dođu i u Јasenovac.

- To je najbolje sjećanje, jedino pravo sjećanje u kontinuitetu koje nikada više neće izblijediti - rekao je Dodik i istakao da zna da i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to podržava.

On je naglasio da se i u Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru ističe značaj sjećanja na istoriju i potreba jačanja srpskog identiteta.

Dodik, koji je večeras prisustvovao i bogosluženju u Hramu Hristovog Vaskrsenja, rekao je da na ovom mjestu prije desetak godina nije bilo ničega, te da je dogovoreno da bude izgrađen hram.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio među ljudima koji su doprinijeli izgradnji Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

- Prije 10 godina kad smo ovdje razgovarali /sa Vučićem/ primijetili smo da važne istorijske događaje uopšte ne obilježavamo ili to nešto skromno radimo ili pak to činimo da ne bismo uvrijedili druge. Sjećanja na stradale u Prebilovcima godinama su ovdje zatrta da ne bismo uvrijedili one koji su nas pobili, kao što je to bilo u Јasenovcu ili bilo kom drugom selu gdje su Srbi živjeli - naglasio je Dodik.

On je rekao da će srpski narod morati jednog dana da poruči jasno da će biti zaštićen svaki Srbin gdje god da se nalazio i da ne može niko da počini bilo šta loše Srbima samo zato što su Srbi i da će ga čekati ruka pravde.

- Koliko su nas ustaše pobile, a to znači naše komšije ovdje, muslimani i Hrvati tog vremena, toliko nas je pobila i komunistička vlast koja je bila sposobna da dozvoli da se betoniraju jame da se ne bi došlo do kostiju - napomenuo je Dodik.

On je ukazao na to da se danas u Hrvatskoj vesele i slave zločinačku hrvatsku vojno-policijsku akciju "Oluja", dok Srbi oplakuju svoje žrtve.

- Pa nas hoće danas optužiti za Srebrnicu, za to nemaju dovoljno dokaza. Oni pokušavaju da uveličaju stradanje i pokažu neistinu. A mi opet kažemo, ne slavodobitno, nego sa potpunim poštovanjem žrtava: `da, to je bio zločin` - istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbi moraju da vode računa o sebi i napomenuo da je srpski narod najviše koštala komunistička zabluda o bratstvu i jedinstvu.

- Јedino zbog čega želite da ostanemo u ovoj sramnoj priči zvanoj BiH jesto da ponovo u sljedećoj istorijskoj prilici napunite jame i mnogo čega drugog upravo nama - rekao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na Republiku Srpsku koja nije takva i u njoj može slobodno da živi svako ko želi.

On je rekao i da su i Republika Srpska i Srbija danas izložene jednoj vrsti hibridnog, podmuklog rata, te da je važno da i Srpska i Srbija budu jake.

- Moramo činiti više. Neka žive Srbija i Republika Srpska, srpski narod, naša sveta Srpska pravoslavna crkva - poručio je Dodik i zahvalio svima koji su večeras došli u Prebilovce.