latinica  ћирилица
06/08/2024 |  07:21 ⇒ 07:59 | Autor: TANЈUG

Glavni tužilac Venecuele pokreće istragu protiv lidera opozicije Gonzalesa i Mačado

Glavni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab najavio je pokretanje krivične istrage protiv opozicionog predsjedničkog kandidata Edmunda Gonzalesa i liderke opozicije Marije Korine Mačado zbog njihovog poziva oružanim snagama da otkažu poslušnost predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru i da "prestanu sa represijom na demonstrante".
Protesti u Venecueli (foto: EPA-EFE/AILEN DIAZ) -
Protesti u Venecueli (foto: EPA-EFE/AILEN DIAZ)

Sab je rekao da su Gonzales i Mačado "lažno proglasili pobjednika na predsjedničkim izborima" i da je riječ o kandidatu koga za pobjednika nije proglasilo Nacionalno izborno vijeće, koje jedino ima nadležnost da to učini, prenosi AP.

Tužilac je dodao da su njih dvoje otvoreno podsticali policijske i vojne zvaničnike da ne poštuju zakon.
Prema njegovim riječima, Gonzales i Mačado su činili i druga krivična djela, uključujući uzurpaciju funkcija i širenje lažnih informacija s ciljem izazivanja straha i zavjere.

Gonzales i Mačado su prethodno u pisanoj poruci pozvali pripadnike bezbjednosnih snaga Venecuele da otkažu lojalnost predsjedniku Venecuele Maduru.

- Apelujemo na savjest vojske i policije da se stave na stranu naroda i njihovih porodica. Pobijedili smo na ovim izborima bez ikakve sumnje. Sada je na svima nama da poštujemo glas naroda - naveli su Gonzales i Mačado.

Poslije izbora održanih 28. jula, izborna komisija Venecuele proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013. godine, pobjednikom sa 51 odsto glasova, ali opozicija tvrdi da je počinjena prevara i da je njen kandidat Edmundo Gonzales pobijedio sa 67 odsto dobijenih glasova.