latinica  ћирилица
06/08/2024 |  08:23 ⇒ 13:52 | Autor: Agencije

U Srpskoj se najtopliji dani očekuju početkom naredne sedmice

Republički hidrometeorološki zavod najavio je dolazak novog toplotnog talasa, a u Srpskoj se najtopliji dani očekuju početkom naredne sedmice.
Vrbas - Foto: RTRS
VrbasFoto: RTRS

Meteorolog amater Ivan Ristić iz Srbije, dao je detaljan pregled vremenskih uslova koje možemo očekivati u narednom periodu.

- U uticaju smo visokog ciklona iznad Karpata i Crnog mora, što će donijeti prijatne temperature od 28 do 32 stepena u naredna dva dana. Međutim, od srijede se očekuje jačanje Afričkog anticiklona, što će rezultirati porastom temperatura - rekao je Ristić za Kurir televiziju.

Kako je Ristić naveo, trend rasta temperature će biti postepen, sa povećanjem od oko dva stepena svakog dana.

- Do ponedjeljka se očekuje da temperature dostignu između 36 stepeni i 40 stepeni, a takvi uslovi će se zadržati i narednih dana - rekao je Ristić, dodajući da će toplota biti posebno izražena od 12. do 14. avgusta.

Govoreći o mogućem kraju toplotnog talasa, Ristić je naveo da se trenutno ne vidi jasan kraj ovih visokih temperatura.

- Ne vidimo dolazak fronta sa zapada ili sjeverozapada koji bi donio osvježenje i kišu. Možda tek krajem avgusta, oko 25, možemo očekivati blago zahlađenje i mogućnost padavina - rekao je Ristić, upozoravajući da će temperature i dalje ostati visoke, sa maksimalnim vrijednostima između 32 i 36 Celzijusovih stepeni.

Ristić je apelovao na građane da se pridržavaju savjeta za zaštitu od vrućine, posebno tokom najtoplijih dana.

- Najpametnije je držati se hlada i piti puno vode - zaključio je Ristić.

Rast temperatura i tropske noći se očekuju tokom sljedeće sedmice u Srpskoj, a rast počinje od danas, maksimalna temperatura vazduha do 34 stepena.

U nedjelju se očekuje maksimalna temperatura od 36 stepeni. Ponedjeljak, utorak i srijeda biće najtopliji, a temperatura će se kretati između 38 i 40 stepeni.