latinica  ћирилица
06/08/2024 |  08:36 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Cvijanović: Konaković je remetilački faktor koji svojata BiH i narušava dobrosusjedske odnose

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elemedin Konaković remetilački faktor, a da ironija bude veća, on ne poštuje ustavne nadležnosti sopstvene zemlje, dok ih poštuje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.
Željka Cvijanović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka CvijanovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Konakovića da kad god Vulinu bude trebao njegov potpis za ulazak u BiH, neće ga dobiti, Cvijanović je odgovorila da Konaković svojata BiH i najbolje oslikava kako to, prema bošnjačkom receptu, treba da izgleda, živi i funkcioniše BiH.

- Osim toga, i Konaković je, kao i drugi bošnjački političari, taj koji narušava dobrosusjedske odnose i traži za BiH poštovanje koje nije u stanju iskazati drugima - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da je sarajevska politika zarobila BiH, a da krivce traži na svim stranama, samo ne u svom dvorištu.

- A onda ih, u tom njihovom poduhvatu privatizacije institucija BiH, podstiču i pojedini stranci, saučestvujući u pravoj otimačini ustavnih prava Srba i Hrvata, hraneći kako mržnju, tako i težnju za svojatanjem zajedničke BiH od strane bošnjačke politike - naglasila je srpski član Predsjedništva BiH.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin spriječen je da prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet aviona preko BiH.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da posjeti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.