latinica  ћирилица
06/08/2024 |  08:45 ⇒ 08:56 | Autor: SRNA

Dan ruske kulture u Bijeljini

Dan ruske kulture biće održan danas u Bijeljini u okviru manifestacije "Pantelinski dani", saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH koja je organizator događaja.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

U 19.00 časova predstavnici Ambasade će otvoriti u galeriji Centra za kulturu Semberija izložba fotografija o narodima Rusije i ulozi Crvene armije u oslobađanju Јugoslavije.

Uslijediće prezentacija tradicionalne ruske hrane, te prikazivanje dokumentarnog filma "Majka Otadžbina zove" o poznatom ruskom vajaru srpskog porijekla Јevgeniju Vučetiću.

U 21.30 časova, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića će početi nastup umjetničkog profesionalnog pjevačkog i plesnog ansambla "Moroška" iz Sankt Peterburga koji će u izvođenju akrobatskog baleta i stručnog vokala na novi način predstaviti tradicionalnu rusku pjesmu i igru.

Ansambl je već obišao nekoliko desetina zemalja svijeta, a prošle godine gostovao u Beogradu, saopšteno je iz ruske Ambasade.

Dolazak ovog ansambla poseban je poklon Vlade Sankt Peterburga povodom krsne slave Bijeljine - Svetog Pantelejmona u okviru Sporazuma o saradnji između Republike Srpske i Sankt Peterburga.

Ulaz na sve događaje je besplatan.