latinica  ћирилица
06/08/2024 |  09:14 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zločin u Prebilovcima simbol stradanja hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu

Zločin u Prebilovcima je simbol stradanja hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu, a 6. avgust dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo nedužnih žrtava iz ovog mjesta i cijele donje Hercegovine, napisala je srpski član Predsjendištva BiH Željka Cvijanović na svom Instagram nalogu.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je podsjetila da je "od oko hiljadu stanovnika, koliko je u Prebilovcima do tada živjelo, početkom avgusta 1941. godine na najmonstruozniji način ubijeno preko 800 mještana, prvenstveno žena, djece i staraca".

- Ovaj strašni podatak Prebilovce čini jednim od najstradalnijih mjesta u Evropi u Drugom svjetskom ratu. U junu 1992. hrvatska vojska je tri puta minirala Spomen - kosturnicu u Prebilovcima u kojoj su 1991. godine sahranjene kosti četiri hiljade Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. Na tom mjestu danas sija predivni Hram Hristovog Vaskrsenja, u čijoj kripti počivaju ostaci kostiju žrtava - istakla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je poručila da smo "dužni da pamtimo, opominjemo i učimo iz prošlosti, kako se u budućnosti ovakvo zlo nikada, nikome i nigdje ne bi ponovilo".

- Neka je vječna slava svim prebilovačkim i donjohercegovačkim žrtvama - naglasila je Cvijanović.