latinica  ћирилица
06/08/2024 |  10:22 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

U Novom Gradu obilježena godišnjica stradanja Srba u operaciji "Oluja" (FOTO/VIDEO)

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos za stradale Srbe u pogromu "Oluja", zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji u kojoj je iz Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije protjerano više od 220.000 Srba, te ubijeno i nestalo 1.893
Spuštanje vijenaca u rijeku Unu - Foto: RTRS
Spuštanje vijenaca u rijeku UnuFoto: RTRS

Nakon parastosa, uz saobraćajnicu od Hrama prema Mostu spasa na rijeci Uni prislužene su svijeće, a sa mosta u vodu spušteni vijenci.

Spuštanje vijenca u Unu (Foto: RTRS)

U avgustu 1995. godine ovaj most prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu položeno je cvijeće kod spomen-krsta u ovom mjestu koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.

Sjećanje na žrtve "Oluje" u Svodni (Foto: RTRS)

Obilježavanje organizuje Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" u saradnji sa Opštinskom upravom i Crkvenom opštinom Novi Grad.

Liturgija u Novom Gradu (Foto: RTRS)

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od kojih je 1.236 ili 65 odsto civila, a među njima tri četvrtine onih koji su u tom trenutku bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida. /kraj/zos/foto