latinica  ћирилица
06/08/2024 |  11:09 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Nema preciznih informacija o tome kada će Iran napasti Izrael

Јoš nema preciznih informacija kada će Iran napasti Izrael, saopštili su pripadnici američkog tima za nacionalnu bezbjednost tokom sastanka sa predsjednikom SAD DŽozefom Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris.
Iranska vojska (foto: EPA/MAJID ASGARIPOUR - ilustracija) -
Iranska vojska (foto: EPA/MAJID ASGARIPOUR - ilustracija)

Kako je navedeno, američke obavještajne službe očekuju scenario koji podrazumijeva dva talasa napada - prvi koji će izvesti Hezbolah, a drugi Iran i neki od njegovih saveznika.

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da je "putem kanala koji su dostupni široj javnosti" čuo da će Iran napasti Izrael večeras, prenio je Јerusalem post.

Isti medij je ranije javio da SAD pretpostavljaju da bi Iran napad mogao izvesti u narednih 48 sati. Izraelski list navodi da je vijest o napadu Irana prenesena Izraelu, posredstvom ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta.

Američki državni sekretar izjavio je da je Vašington angažovan na intenzivnoj diplomatiji, radi ublažavanja tenzija na Bliskom istoku.

- Sve strane moraju da se uzdrže od eskalacije i preduzmu korake da smanje tenzije. Eskalacija nije nikome u interesu. To će samo dovesti do većih sukoba, više nasilja i veće nesigurnosti - izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. 

- Američki protivnici misle da nismo potpuno posvećeni jer smo u izbornom ciklusu i da oni mogu da iskoriste situaciju. To nije tačno. Vidjeli ste da SAD prebacuju vojnu opremu u region. Za nas je veoma važna stabilnost u regionu i bezbjednost našeg ključnog saveznika Izraela - rekao je Metju Levit sa Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku. 

Iran se priprema za napad, a pomjeranje raketnih sistema i vojne vježbe u zemlji tokom vikenda nagovještavaju da bi napad mogao biti izveden u narednim danima, prenosi "Vol strit džurnal".

Eksplozije su se juče čule u iranskom gradu Isfahanu, u centralnom dijelu ove države, a saopšteno je da je riječ o vojnim vježbama iranske Revolucionarne garde.

- Nažalost, u proteklih deset mjeseci, američka vlada je činila sve što je u njenoj moći da pomogne Izraelu da počini ratne zločine i genocid nad potlačenim palestinskim narodom. Na američkoj vladi je da izvrši efikasan pritisak na Izrael da zaustavi sukob - istakao je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Naser Kanani.

- Kada bi Izrael dobio oštar odgovor, shvatio bi da je napravio grešku. Ovaj put od nas će dobiti odgovor - poručio je komandir Iranske revolucionarne garde Hosein Salam. 

Pojas Gaze mora da se vrati pod kontrolu legitimnih palestinskih vlasti, izjavio je predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas, koji je za Sputnjik istakao da planovi Izraela da privremeno preuzme kontrolu nad enklavom nisu prihvatljivi.