latinica  ћирилица
06/08/2024 |  11:41 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Prebilovci - mjesto stradanja i bola, vječna opomena Srbima (FOTO/VIDEO)

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima kod Čapljine, služena je sveta arhijerejska liturgija, u pomen na 4000 ubijenih Srba donje Hercegovine.
Pomen u Prebilovcima - Foto: RTRS
Pomen u PrebilovcimaFoto: RTRS

Srpska pravoslavna crkva ustanovila je da praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika bude obilježavan na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela i bacile ih u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

U junu 1992. godine, tokom ofanzive "Čagalj", pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni i nakon izgradnje Hrama pohranjeni u hramovnu kriptu.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je Prebilovcima da se Srbi ovdje sabiraju da bi dali zavjet da se nikada neće zaboraviti ni ponoviti jedan od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom prije 83 godine.

Vulin je, nakon Svete arhijerejske liturgije povodom obilježavanja Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, istakao da se Srbi u Prebilovcima sabiraju zbog Srba, a ne zbog ustaša.

- 19. vijek je bio presudan za hrvatske vođe da se riješi pitanje Srba sa ovih prostora. Moram reći da nisu birali sredstva, mali broj njih je osuđen i zbog toga se sve to i ponavljalo. Čak, naprotiv, i danas se ti zločini slave i veličaju, umjesto da se ti ljudi etiketiraju i kazne - rekao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.