latinica  ћирилица
06/08/2024 |  12:45 ⇒ 12:46 | Autor: TANЈUG

Petković: Kurti nastavlja da progoni Srbe, želi etnički čisto tzv. Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je upad tzv. Kosovske policije u filijale Pošte Srbije na sjeveru Kosova i Metohije nastavak progona srpskog naroda na KiM od strane Aljbina Kurtija i privremenih institucija u Prištini.
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Petar Petković (foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

- Antisrpska politika Aljbina Kurtija se svodi na to da se stvori etnički čisto tzv. Kosovo i sve što Kurti radi u posljednje dvije godine čini upravo da dođe do protjerivanja Srba sa prostora KiM. A on će to učiniti i čini raznim eskalatornim potezima. Prije svega stvara nepodnošljive uslove za život Srba kako na sjeveru, tako i južno Ibra - rekao je Petković za Tanjug.

On je ocijenio da je teror koji sprovodi Aljbin Kurti nešto što najdirektnije ugrožava osnovna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su Srbi na KiM "svoji na svome", da oni žive u svojim domovima, školuju se u svojim srpskim školama, liječe u srpskim bolnicama, rade u srpskim institucijama, Petković je naveo da je politika Aljbina Kurtija da stvori etnički čisto tzv. Kosovo.

Kako je dodao, zbog toga na sve načine, prije svega protjerivanjem Srba svim ovim akcijama prištinske policije koji idu u pravcu zatvaranja srpskih institucija, bilo da je riječ o poštama, bilo da je riječ o poštanskoj štedionici, banci, trezoru Narodne banke, zatvaranja mnogih srpskih opština, privremenih organa, južno od Ibra, zatvaranja ambulante u Prištini, sve je to pokazatelj da on zapravo ne želi ništa srpsko na prostoru Kosova i Metohiji.

- Kurti ovakvim činom takođe čini sve da ne dođe nikada do formiranja zajednice srpskih opština, zato što upravo srpske institucije na Kosovo i Metohiji predstavljaju osnovnu infrastrukturu za formiranje zajednice srpskih opština, koja treba da obezbijedi i individualna i kolektivna prava za srpski narod, s obzirom da tih prava danas nema na Kosovo i Metohiji i nema i za Srbe - objasnio je Petković.

Podsjetio je da više od godinu dana postoji zabrana srpske robe na KiM, te ukazao da Kurti apsolutno čini sve, ukidanjem dinara, da spriječi da Srbi primaju i plate, i penzije, i socijalna davanja.

Saopštenje EU koja je ocijenila da su potezi Prištine bili jednostrani, nekoordinisani i da krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Petković je kazao da ono predstavlja još jednu u nizu birokratsku blamažu Evropske unije kada je riječ o teroru Albina Kurtije i kada je riječ o stradanju srpskog narode na Kosovo i Metohiji.

- Svaka im čast ako je vrhunac njihovog odgovora na teror Albina Kurtija ovo saopštenje u kome vidite sav besmisao politike Evropske unije prema dijalogu i pitanju Kosova i Metohije...Bolje da se Evropska unija možda nije ni oglasila, nego što se na ovakav način oglasila, dajući dodatno vjetar u leđa Albinu Kurtiju - rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da Srbija ima informacije i kako se, kako je rekao, ublažavalo ovo saopštenje i ko stoji iza toga i ko i na koji način štiti Kurtija, dodajući da su to "mentori kosovske nezavisnosti".

On je takođe dodao da je funkcija tog saopštenja bila da se postignu dvije stvari, jedna je da se kaže "dođite u Brisel" i da se opravda to što Kurti radi, a druga je da se u kasnijoj fazi optuži Beograd.

- Vidite besmisao...Kurti gasi srpske institucije, a onda kad se završi dijalog da kažu pa znate i Beograd je kriv jer nije pokazao konstruktivnost da dođemo do rješenja. A kad je riječ o dinaru, šest prijedloga smo predložili kako da dođemo do rješenja. I pokazali punu spremnost da nađemo kompromis. Sve je odbijeno. Tako bi uradili i kada je riječ o pošti. To je njihov pristup - primjetio je Petković.

Petković je kazao i da će država brinuti o svakom čovjeku kao i do sada, tako i kada je riječ o zaposlenima u Pošti.

- Kad ste me pitali za licencu, licenca je samo jedan 'smokvin list' koji Kurti koristi kao povod da bi gasio srpske institucije. Ne treba srpskim institucijama nikakva licenca Prištine koju Srbija ne priznaje kao državu- naveo je Petković.

Petković je kazao da nije riječ ni o kakvoj licenci već o gašenju srpskih institucija.

Povodom saopštenja Ambasade SAD u Prištini, koja je ocijenila da su duboko razočarani jednostranim i nekoordinisanim akcijama prištinskih vlasti, Petković je kazao da su jutros počele da se oglašavaju i pojedinačno države članice Kvinte i da je Srbija navikla na takva saopštenja.

- Oni će svi verbalno da napadnu Kurtija, da kažu da to nije dobro, da to ugrožava normalizaciju odnosa, da dovodi u pitanje regionalni mir i stabilnost. Sve je to lijepo. Ali kažite mi, šta je poslije tog saopštenja? Ili ste kao pilot oprali ruke time što ste izdali to saopštenje? Šta ćete konkretno da uradite pored tog saopštenja? Hoće li poslovnice Pošte Srbije da ponovo počnu da rade? Hoćete li pustiti da pisma i pošiljke iz Srbije, ali iz ostatka svijeta, mogu da dođu do svojih korisnika na prostoru Kosova i Metohije? Da li Srbi treba da budu jedini koji ne mogu da koriste poštanske usluge? - upitao je Petković.