latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:14 ⇒ 14:12 | Autor: TANЈUG

Zaustavljen kombi Pošte Srbije na prelazu Јarinje

Pošta Srbije saopštila je danas da je tzv. kosovska policija zaustavila kombi vozilo Pošte Srbije sa pismima, koji saobraća na redovnoj liniji reda prevoza Raška - Gračanica, na administrativnom prelazu Јarinje.
Јarinje - Foto: TANЈUG
ЈarinjeFoto: TANЈUG

Kako navode, zaustavljanje kombija i privatnih pošiljki za stanovnike Kosova i Metohije, usledilo je nakon jučerašnjeg upada u devet poslovnica u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koje su od juče zatvorene, a dokumentacija zaplijenjena, dok su direktor i upravnici privedeni na informativni razgovor.

- Najnovija akcija kosovske policije pogoršava situaciju i pojačava zabrinutost među srpskim stanovništvom, pa ukazujemo na hitnost rješavanja i smirivanja tenzija, obustavljanja svih djelovanja koja su protivna ranije postignutim sporazumima i omogućavanja neometanog funkcionisanja poštanskog saobraćaja na severu Kosova i Metohije - navodi Pošta Srbije.

Dodaju da zatvaranje njihovih filijala ima ozbiljne posledice za srpsku zajednicu i zaposlene, budući da je vitalna institucija, stub i važan činilac svakodnevnog života Srba i drugog nealbanskog stanovništva na sjeveru KiM.

- Mnogi i mahom stariji građani oslanjaju se na naše usluge za svakodnevne transakcije, tokom privrednog, ekonomskog svakodnevnog funkcionisanja. Današnji čin nasilnog zaustavljanja prenosa pisama, između ostalog, otežava kontakt među porodicama, što dodatno pojačava osećaj nesigurnosti u kontekstu etničkih tenzija. Prioritet Pošte Srbije je da se situacija riješi mirnim putem, građanima omoguće usluge i zaštite objekti, imovina i naši zaposleni - zaključuje se u saopštenju.