latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:37 ⇒ 13:40 | Autor: RTS

Vučević: Kurti želi KiM bez Srba, međunarodna zajednica prećutno dozvoljava

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je povodom hapšenja petorice Srba i zatvaranja filijala Pošta Srbije da je veoma zabrinut za sudbinu naroda na Kosovu i Metohiji kao i da je nezadovoljan reakcijom međunarodne zajednice, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE)

- Veoma sam zabrinut za sudbinu naroda na Kosovu i Metohiji. Nezadovoljan sam reakcijom međunarodne zajednice, jer mislim da dobar dio njih prećutno dozvoljava da Aljbin Kurti radi to što radi, jer da ne dozvoljavaju, sankcionisali bi ga - rekao je Vučević.

On je rekao da su prije dva dana uhapsili petoricu Srba u Pomoravlju i da su se "sad sjetili da su ti ljudi počinili navodne zločine 1999. godine".

- Gađaju nam svaku porodicu. Kurti nam je zabranio hranu, lijekove, oduzeo benzinske pumpe, dio eletroenergetskog sistema, napadao domove zdravlja i ambulante. Sada nam je zabranio i poštu, prethodno Poštansku štedionicu. Јoš samo škole i obdaništa. I onda će tobože zavladati red i poredak onoga što oni zovu Kosovo, a mi kažemo pokrajina Kosovo i Metohija - rekao je Vučević.

On je dodao da je cilj potpunog bezakonja i terora nad Srbima da Kosovo i Metohija budu potpuno etnički očišćeni od njih.

- Žele da Srbi ostanu u enklavicama, kao u rezervatima. Valjda će se neko iz međunarodne zajednice probuditi. Mi imamo samo mogućnost da politički reagujemo, sve ostalo nas vodi u sukobe i rat. Kurti to i želi, jer zna da ne bismo ratovali protiv njega, već protiv NATO. To je njegov cilj i očigledno ima podršku dijela međunarodne zajednice, na sramotu cijele Evrope - ocijenio je Vučević.

On je dodao da je pošta dio dogovora iz 2013. i 2015. godine, iz Brisela.

- To je festival demokratije i ljudskih prava. Za sve, sem za Srbe. Kad su Srbi u pitanju onda nema nepovredivosti granica i nema sporazuma koji su prihvaćeni. Nadam se da ćemo imati političke mudrosti i snage da sačuvamo naš stradalni narod na Kosovu i Metohiji - zaključio je Vučević.