latinica  ћирилица
06/08/2024 |  15:07 | Autor: SRNA

Mještani Donje Suvaje i danas protestuju na izvoru Une

Sa današnjeg protesnog okupljanja u mjestu Donja Suvaja kod Srba u Hrvatskoj mještani su uputili hitan poziv da bude zaustavljena izgradnja hidroelektrane na izvoru rijeke Une, potvrđeno je Srni iz Udruženja "Una".
Protesti u Donjoj Suvaji - Foto: SRNA
Protesti u Donjoj SuvajiFoto: SRNA

Iz ovog udruženja naveli su da je lokalno stanovništvo odlučno protiv ovog projekta, koji ugrožava neprocjenjivu prirodnu baštinu.

- Svaki oblik destrukcije u ovom zaštićenom području, koje je u susjednoj zemlji nacionalni park, potpuno je neprihvatljiv. Apelujemo na premijera Andreja Plenkovića da upotrijebi sva svoja ovlaštenja kako bi zaštitio rijeku Unu i obezbijedio očuvanje ovog dragocjenog ekosistema za buduće generacije - poručili su iz Udruženja.

Oni su istakli da su radovi obustavljeni u četvrtak, 1. avgusta, ali da će se građani okupljati svaki dan kako bi spriječili da budu nastavljeni.

- Imamo informacije da u četvrtak, 8. avgusta, na teren treba da izađe inspekcija. Ubijeđeni smo da su radovi nelegalni. Naš cilj je da država postane svjesna koliko je bogatstvo rijeka Una i da je zaštiti - rekli su iz Udruženja.

Oni su istakli da imaju jaku podršku nevladinih organizacija, te da žele da ovaj problem bude riješen.