latinica  ћирилица
06/08/2024 |  15:49 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Doboj: Za lokalne izbore evidentirano 19 političkih subjekta (VIDEO)

Grad Doboj jedan je od gradova u kojima će se na predstojećim lokalnim izborima primjenjivati nove tehnologije. Za oktobarske izbore u ovom gradu upisano je 62 605 birača, koji će glasati na 106 biračkih mjesta.
Doboj GIK - Foto: SRNA
Doboj GIKFoto: SRNA

Za predstojeće lokalne izbore u izbornoj jedinici Doboj registrovano je 19 političkih subjekata. Na izborima će učestvovati 15 političkih stranaka, dva nezavisna kandidata i dvije koalicije.

Postupak žrijebanja je obavljen, a grad Doboj pilot je projekat među ostalim gradovima i opštinama u BiH. Na pojedinim biračkim mjestima u Doboju primjenjivaće se nove tehnologije.

- Automatska identifikacija birača i autentifikacija. To znači da će građanima biti olakšano, u smislu da se lakše identifikuju i da lakše ostvare svoje pravo. Centralna izborna komisija određuje koja su to biračka mjesta i koji će biti broj, mi samo znamo da bi to trebalo biti između 20 i 30 biračkih mjesta - istakao je Nenad Paleksić predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Novina je i to da će Centralna izborna komisija imenovati predsjednike i zamjenike biračkih odbora. S obzirom da pravo na dodjelu mjesta u biračkim odborima imaju samo subjekti koji su na prethodnim izborima dobili odbornička mjesta u lokalnom parlamentu.