latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:13 | Autor: SRNA

Ljubojević: Ustavni sud nema legitimitet dok u njemu sjede strane sudije

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istakla je da krnji Ustavni sud BiH nema legitimitet da odlučuje o bilo čemu dok u njemu sjede strane sudije, a pri tom nema sudija jednog konstitutivnog naroda - Srba.
Anja Ljubojević - Foto: RTRS
Anja LjubojevićFoto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše zahtjev bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH upućen Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske, Ljubojevićeva je rekla da što se tiče bošnjačkih inicijativa i stalnih osporavanja svega u Srpskoj, pokazalo se da svi njihovi propali pokušaji imaju jedan cilj, a to je da preko stranaca ruše autonomiju Srpske.

- Bošnjaci su privatizovali Ustavni sud i stalno koriste taj insitut kao način obračuna sa Srpskom. Mržnja prema Republici Srpskoj jača je od razuma i zato stalno rade protiv Srpske i blokiraju sve što mogu kako bi Srpskoj napravili neku štetu - istakla je Ljubojevićeva.

Ona je pojasnila da postoje jasne procedure, zakoni i odluke koje je donijela Narodna skupština i to je za Republiku Srpsku najbitnije.

- Odluke okupiranog krnjeg Ustavnog suda koji djeluje kao strano političko tijelo naklonjeno bošnjačkim strukturama na teritoriji Republike Srpske nemaju značaj, pa samim tim i ovakve inicijative postaju suvišne i nikoga ne zanimaju - konstatovala je ona.

Ljubojevićeva je naglasila da Bošnjaci svakim svojim potezom sve više urušavaju BiH, a uporno optužuju Republiku Srpsku da ona to čini.

- Podsjetiću samo da su Bošnjaci ti koji mjesecima drže blokiran Dom naroda i zaustavljaju sve procese i potrebne reforme, dok su im usta puna BiH i drže se za nju kao pijan plota, dok je na sve načine ruše - rekla je Ljubojevićeva.

Bošnjački delegati Šefik DŽaferović, DŽenan Đonlagić, DŽemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštinom Srpske u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu.

Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.