latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:41 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Zvornik: Sa kraljevog mosta poslate poruke mira, zajedništva, ljubavi i poštovanja (VIDEO)

Na mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, danas su održani tradicionalni susreti rukovodstava ova dva grada i poslate poruke mira, zajedništva i poštovanja.
Zvornik - manifestacija - Foto: SRNA
Zvornik - manifestacijaFoto: SRNA

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović istakao je da mostovi treba da spajaju, a ne da razdvajaju, te da su današnjim susretom naglašeni zajedništvo i saradnja.

- Proteklih nekoliko godina realizovali smo više značajnih projekata. Između ostalog, rekonstruisan je most kralja Aleksandra, koji povezuje lijevu i desnu obalu rijeke Drine, na kojem danas stojimo, a poboljšana je i saradnja u oblasti turizma i kulture - naveo je Ivanović.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Јevtić rekao je da se sa zadužbine kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića šalju poruke mira, koji je danas najviše potreban s obzirom na dešavanja u svijetu.

- Nadam se da će što prije početi rekonstrukcija mosta u Karakaju, kako bi se preko njega uspostavio teretni saobraćaj - dodao je Јevtić, te izrazio zadovoljstvo najavom ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Gorana Vesića da projekat izgradnje brzog puta Loznica-Šabac bude upotpunjen dionicom do Malog Zvornika.

Susret na mostu rukovodstava Zvornika i Malog Zvornika, koji simbolizuje zajedništvo i saradnju, ima i turistički karakter.

Direktor Turističke organizacije Zvornik Ivana Đokić Milanović rekla je da je ovom i drugim turističkim aktivnostima uvezana turistička ponuda Zvornika i Malog Zvornika.

Ona je navela da je saradnja sa Turističkom organizacijom opštine Mali Zvornik podignuta na viši nivo, koristeći prvi dolazak kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvornik kada je obećao da će graditi most preko Drine za potrebe ovih lokalnih zajednica.

- Prije ovog susreta na mostu održali smo tematsku šetnju `Stopama kralja Aleksandra Karađorđevića` od Crkve Svetog Јovana Krstitelja do zgrade trgovca Stanka Nikolića, gdje je kralj Aleksandar razgovarao sa tadašnjim Zvorničanima, pa preko kraljevog mosta do podzemnog grada Karađorđevića - rekla je Milanovićeva i dodala da je u šetnji učestvovao veliki broj građana.

Ovogodišnju manifestaciju "Ljudi i mostovi", koja se održava u okviru manifestacije "Zvorničko ljeto", upotpunili su nastupi orkestra i malog hora Muzičke škole "Vojin Komadina" iz Zvornika i muzičke grupe i folklorne sekcije Biblioteke "17 septembar" iz Malog Zvornika.

Na mostu su svoj talenat predstavili i mladi slikari iz slikarske radionice "Paleta", dok je Udruženje žena iz Malog Zvornika predstavilo ručne radove, razna jela i stare eskponate.