latinica  ћирилица
06/08/2024 |  16:59 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za pogibiju bračnog para Hršum

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je izricanje strožije kazne Amiru Kujoviću (40) iz Sarajeva, koji je nepravosnažno osuđen na osam godina zatvora, za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Danijela (42) i Dario Hršum (50) iz Pala, te teško povrijeđena njegova saputnica Amina Rondić.
Stradanje porodice Hršum - Foto: RTRS
Stradanje porodice HršumFoto: RTRS

Odbrana optuženog smatra da je kazna previsoka te traži ukidanje presude.

- Predlažem da se prvostepena presuda preinači i da se optuženom izrekne stroža kazna, u skladu sa zakonom. Smatramo da prvostepeni sud nije na odgovarajući način cijenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti - rekao je Branko Mitrović, republički tužilac.

Kao olakšavajuća okolnost, dodaje Mitrović, optuženom je uzeta životna dob, a djelo je počinio sa 36 godina, što je srednja dob. Naglasio je da na strani optuženog prvostepeni sud nije pronašao nijednu otežavajuću okolnost i sa tim tužilaštvo ne slaže.

Optuženi Amir Kujović se nije pojavio pred Vrhovnim sudom Republike Srpske.

Njegov advokat Bojan Veselinović smatra da nije utvrđen stvarni razlog koji je doveo do nesreće, kao i da je izrečena kazna u prvostepenoj presudi previsoka.

Prema optužnici nesreća koju je izazvao Kujović desila se 11. avgusta 2020. godina na magistralnom putu Pale-Ljubogošta.

Kako se navodi on je pijan vozio mercedes neprilagođenom brzinom od 75 kilometara na čas gdje dozvoljena brzina 60 kilometara na čas te je prešao u lijevu saobraćajnu traku. Dodaje se da je tom prilikom udario u audi A3 kojim je upravljao Dario Hršum, krećući se iz Ljubogošte ka Palama. Usljed sudara audi je sletio s kolovoza i u njemu su poginuli Dario i Danijela Hršum.

U optužnici se navodi da je Kujović u vrijeme nesreće bio bez važeće vozačke dozvole, a u krvi mu je izmjereno 0,41 g/kg alkohola.