latinica  ћирилица
06/08/2024 |  17:12 ⇒ 22:24 | Autor: Agencije

IDF: Hezbolah lansirao više od 30 raketa; Izraelski ratni avioni probili zvučni zid iznad Bejruta (VIDEO)

IDF je saopštio da je u vazdušnom udaru elminisan oficir Hamasa zadužen za krijumčarenje oružja. Hezbolah je lansirao više od 30 raketa na sjever Izraela. Izraelski ratni avioni prelijetali su nisko iznad Bejruta, probijen je zvučni zid, tvrde očevici. Četvorica poginulih u izraelskom udaru na jug Libana, sedmoro povrijeđenih u napadu dronom na sjever Izraela. Libanski šef diplomatije kaže da vlasti pokušavaju da spriječe "odgovor Hezbolaha koji bi započeo širi rat". Neredi u vojnoj bazi u Tel Avivu, učenici vjerske škole protestuju protiv regrutacije.
Hezbolah ispalio rakete na Izrael (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Hezbolah ispalio rakete na Izrael (foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Lavrov i Al Safadi razgovarali o Gazi i rasućim tenzijama na Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je telefonom razgovarao sa jordanskim kolegom Ajmanom al Safadijem o vojno-političkoj situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko-izraelski sukob, saopštilo je rusko MSP.

Kako se navodi, ministri su istakli važnost okončanja rata u Pojasu Gaze i deeskalacije na Bliskom istoku, a pozvali su sve strane na uzdržanost, prenosi RIA Novosti.

U resoru je takođe napomenuto da su se ministri dogovorili da nastave redovne kontakte o aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende.

Јahja Sinvar imenovan za novog šefa Hamasa

Palestinska grupa Hamas imenovala je za svog novog vođu Јahju Sinvara nakon atentata na Ismaila Hanijea u Teheranu.

Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sjever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je libanska militantna grupa Hezbolah večeras lansirala više od 30 raketa na sjever Izraela.

IDF navodi da je prvi baraž od oko 20 raketa bio usmjeren na sjevernu Golansku visoravan i da su sve pogodile otvorena područja, dok je kasnije 10 raketa ispaljeno na sjever Izraela u blizini granice sa Libanom, od kojih je pojedine oborila izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", a da su neke izazvale požar, dok povrijeđenih nije bilo.

Šef Hezbolaha: Odgovor Izraelu će biti snažan i efikasan

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah poručio je da će odgovor grupe na izraelske napade biti snažan i učinkovit.

Izraelski ratni avioni probili zvučni zid iznad Bejruta

Izraelski ratni avioni su prelijetali nisko iznad Bejruta, a očevici tvrde da su mogli da vide letjelice golim okom, kao i da su probile zvučni zid.

Incident se dogodio nekoliko minuta prije početka govora vođe libanskog Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, kojim je obilježeno nedjelju dana od ubistva vojnog komandata ove grupe Fuara Šukra u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta.

Broj ubijenih Palestinaca u sukobima na Zapadnoj obali porastao na 11

Broj ubijenih Palestinaca u sukobima na Zapadnoj obali porastao je na 12, prenose palestinski mediji.

Izraelske snage ubile su najmanje četiri osobe u DŽeninu na okupiranoj Zapadnoj obali posle noćašnjih sukoba u blizini Tubasa, blizu granice sa Јordanom, saopštili su medicinski izvori.

Sedam Palestinaca, od kojih dvoje teže, je povrijeđeno.

Borelj: Bliski istok na ivici rata nepoznatih razmjera, spriječiti novu katastrofu

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj upozorio je da je Bliski istok na "ivici rata nepoznatih razmjera" i pozvao da se spriječi "još jedna katastrofa".

Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da je put za napredak zasnovan na konsenzusu za hitan prekid vatre u Gazi i poručio da će odgovarati svi koji "stoje na putu ka deeskalaciji".

Iračka vlada osudila sve akcije koje ciljaju baze i diplomatske misije u zemlji

Iračka vlada osudila je sve, kako je navela, ''nepromišljene akcije'' koje ciljaju iračke baze, diplomatske misije i ispostave koalicije predvođene SAD.

Bagdad je naveo da takođe ''kategorički'' odbacuje bilo kakve napade spolja ili iznutra koji za cilj imaju iračke interese.

U jučerašnjem vazdušnom napadu na vojnu bazu u Iraku povrijeđeno je najmanje petoro pripadnika američkog osoblja, od kojih jedan teže.

Nije poznato da li je napad povezan sa prijetnjama Irana da će uzvratiti zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedjelje.

Napad dronom na sjever Izraela, sedmoro povrijeđenih

Sedam ljudi je hospitalizovano nakon što je dron udario na auto-put 4 u blizini grada Mazra u zapadnoj Galileji na sjeveru Izraela.

Јedan od ranjenih, koji je stigao sa povredama gelera, u kritičnom je stanju, rekao je portparol bolnice.

Dvojicu nemaju tjelesne povrede, ali se liječe se od napada akutne anksioznosti.