latinica  ћирилица
06/08/2024 |  17:58 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Start gatačkog giganta krenuo uz stare probleme (VIDEO)

Termoelektrana Gacko, nakon četrdesetodnevnog godišnjeg remonta, ponovo je na mreži, što će u uslovima povećane potrošnje značajno doprinijeti stabilnosti energetskog sistema Srpske.
Zbor radnika RiTE Gacko - Foto: RTRS
Zbor radnika RiTE GackoFoto: RTRS

Ipak, novi start gatačkog giganta krenuo je uz stare probleme: jedan broj radnika nezadovoljnih statusom i situacijom u preduzeću okupio se rano na zboru, sa kojeg su zatražili hitno rješavanje akutnih problema.

Godišnji remont smo uradili dvije sedmice prije predviđenog roka, zahvaljujući čemu iz Gacka već idu novi kilovati, pohvalio se Maksim Skoko, vršilac dužnosti direktora RiTE Gacko.

- Osim redovnog remonta, urađeni su i drugi veliki zahvati koji će obezbijediti stabilniji i kavlitetniji rad elektrane, lani je desetak miliona investirano u mehanizaciju na rudniku, i sada činimo sve na konsoliddaciji preduzeća - rekao je Skoko.

Ipak, termoelektrana na zalihama nema dovoljno uglja za ulazak u zimsku sezonu, a i ono što se iskopa lošeg je kvliteta, pa će Elektroprivreda morati da uloži oko 70 miliona maraka u sistem za prečišćavanje uglja. Јedan broj radnika okupljenih oko sindikalnog odbora radni dan je počeo zborom pred upravnom zgradom: zahtijevaju hitnu stabilizaciju preduzeća, isplate prevoza, regresa, nagrada i drugih naknada radnicima, koje se trenutno ne iplaćuju.

Rukovodstvo sindikata odgovornost za trenutnu situaciju pripisuje trenutnoj upravi preduzeća.

- Očigledno je da ova uprava ne može da riješi te probleme, nego se oni samo još više nagomilavaju - istakao je predsjednik Sindikalnog odbora RiTe Gacko Željko Tepavčević.

Problemi nisu novi, godinama unazad nije se investiralo u rudnik i zato smo sada u ovakavoj situaciji, kažu u upravi.

A priliku da tu podršku zatraže imaće već za koji dan, na dogovorenom sastanku u Vladi Republike Srpske. Rudnik i termoelektrana Gacko najveće je preduzeće u istočnoj Hercegovini, koje trenutno zapošljava 1950 radnika.