latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:16 ⇒ 19:58 | Autor: TANЈUG

SZO: Broj infekcija kovidom se povećava širom svijeta i neće uskoro opasti

Broj infekcija kovidom-19 se povećava širom svijeta i malo je vjerovatno da će uskoro opasti, a postoji rizik od pojavljivanja novih mutacija, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).
Virus korona - Foto: ilustracija
Virus koronaFoto: ilustracija

- Podaci našeg sistema nadzora zasnovanog na analizama u 84 zemlje pokazuju da je procenat pozitivnih testova na SARS-CoV-2 rastao tokom nekoliko nedjelja. Sve u svemu, pozitivnost testova je iznad 10 procenata, ali to varira po regionu. U Evropi je procenat pozitivnosti iznad 20 odsto - rekla je Marija Van Kerkhove iz SZO novinarima u Ženevi.

Novi talasi zaraze registrovani su u Americi, Evropi i zapadnom Pacifiku, navodi se na sajtu SZO.

Analize otpadnih voda sugerišu da je cirkulacija SARS-CoV-2 od dva do 20 puta veća nego što pokazuju trenutne brojke.

Tako visoke stope cirkulacije infekcije u ljetnim mjesecima na sjevernoj hemisferi su atipične za respiratorne viruse, koji se uglavnom šire na niskim temperaturama.

- Posljednjih mjeseci, bez obzira na sezonu, mnoge zemlje su iskusile nagli porast kovid-19, uključujući i Olimpijske igre gdje je najmanje 40 sportista bilo pozitivno - rekla je Van Kerkhova.

Kako virus nastavlja da se razvija i širi, raste rizik od ozbiljnijeg soja virusa koji bi ne bi mogao da bude otkriven metodama koje su do sad praktikovane ili da ne reaguje na medicinsku intervenciju.

SZO poziva vlade da pojačaju kampanje vakcinacije, vodeći računa da grupe sa najvećim rizikom budu vakcine najmanje jednom u 12 mjeseci.