latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:31 ⇒ 19:47 | Autor: TANЈUG

Vučić: Kurti želi da izazove sukobe prije izbora u SAD, jer mu vrijeme ističe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da uoči predsjedničkih izbora u SAD izazove sukobe, jer mu vrijeme polako ističe i da provokacijama želi da okrene NATO protiv Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ)

- I veoma je nervozan, teško je našem narodu na Kosovu i Metohiji. Njegova politička pozicija nije onako jednostavna kao što je bila prije, recimo, dvije godine - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo da dovede do eskalacije nasilja.

Vučić je istakao da upad kosovske policije u objekte Pošte Srbije na sjeveru KiM nije rezultat politike već nasilja.

- Mi imamo potpisane sporazume oko pošta i telekomunikacija, koji su kao što vidite i po riječima Kvinte, brutalno kršeni i srušeni. E sad, zašto oni ne reaguju oštrije? Јasno vam je zašto, zato što čuvaju svoje čedo. Ali ja se nadam da će sutra reagovati KFOR kako treba, da će u skladu sa svim onim što su govorili prethodnih dana zatvoriti most, i spriječiti najezdu Albanaca - rekao je Vučić.

Dodao je da je video da je bivši gradonačelnik južnog dijela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri po nalogu Kurtija zakazao skup kao kontramiting u odnosu na srpski koji je zakazan sa druge strane mosta.

- Vjerujem da će KFOR uspjeti da obezbijedi mir i sačuva srpske glave. I nadam se da nas neće dovoditi u poziciju u kojoj moramo da reagujemo, jer bi to bilo katastrofa za nas - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija mora da bude racionalna, ozbiljna i čvrsta u svom opredjeljenju da sačuva KiM u okvirima svojih granica.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su se juče u Hrvatskoj na proslavi Olujeo čule ustaške pjesme i pozdravi kao i prelet borbenih aviona Rafal Vučić je rekao da to nije iznenađujuće niti nešto novo.

- Mi ćemo sa Hrvatima morati da gradimo bolje odnose u budućnosti, što prije sjednemo i razgovaramo utoliko bolje. Da li će to biti lak i jednostavan proces? Neće. A da li ćemo da im se izvinjavamo za zločine u Јasenovcu ili da ćutimo po tom pitanju - i to takođe nećemo - rekao je Vučić.

Kada su u pitanju preleti Rafala Vučić je rekao da Hrvatska ima pravo da se hvali svojim polovnim Rafalima.

- Mi ćemo možda moći i novim Rafalima da se hvalimo. Vidjećemo, ako potpišemo taj ugovor - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je skoro siguran i da će situacija na Bliskom istoku eskalirati.

- Veliki je strateški sukob između SAD i Kine i oni moraju da mijenjaju svoj strateški i taktički pristup u odnosu prema Kini, jer je Kina već u Zapadnom Pacifiku uspela da uspostavi gotovo ravnotežno stanje u odnosu na SAD - rekao je Vučić.

Dodao je da misli da SAD više nego bilo ko pokušava da zaustavi eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, jer im u ovom trenutku to ne odgovara.

Dodao je da sukobi izazivaju nestabilnosti na tržištu energenata i da Srbija mora da obezbijedi dovoljne količine gasa i uglja i ne može da zavisi od uglja koji sama kopa.