latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:33 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Po čijem nalogu radi Majkl Marfi? RTRS pisao Stejt departmentu (VIDEO)

Nakon gotovo svakodnevnih saopštenja američke ambasade u Sarajevu, protiv institucija Republike Srpske i njenog rukovodstva, pisali smo američkom Stejt Departmentu. Na njihovu vašingtonsku adresu poslali smo deset konkretnih pitanja.
Pitanja za Stejt department - Foto: RTRS
Pitanja za Stejt departmentFoto: RTRS

Između ostalog, pitali smo ima li ambasador Majkl Marfi smjernice SAD za svoj politički angažman u BiH ili nastupa samoinicijativno. Interesovalo nas je i da li se i drugi američki ambasadori miješaju u unutrašnje odnose zemlje u kojoj službuju.

Na naših deset postavljenih pitanja, dobili smo tek kratak odgovor.

Hiljadu ZAŠTO, nijedno konkretno ZATO. Tako zvanični Vašington odgovara na jasno definisana pitanja naše Televizije o radu svoga ambasadora u BiH. Gotovo svakodnevno iz američke ambasade u Sarajevu stižu saopštenja u kojima kritikuju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. I postavljaju pitanja. A onda smo i mi odlučili da pitamo. Deset pitanja poslali smo Stejt departmentu.

Ovo su samo neka od njih.

- Da li je ambasador Marfi dobio konkretne smjernice od State departmenta za svoj politički angažman u Bosni i Hercegovini ili su ove inicijative samostalne?

- Da li postoje slični primjeri da su se drugi američki ambasadori, na sličan način, angažovali u političkim pitanjima zemalja domaćina i kakvi su bili ishodi tih angažmana?

- Kako Stejt department SAD obezbjeđuje da aktivnosti ambasadora Marfija u Bosni i Hercegovini ostanu u granicama međunarodnih diplomatskih normi i da se ne miješaju u unutrašnje stvari zemlje?

Interesovalo nas je, između ostalog, i kako Ambasada planira da se pozabavi sa svim potencijalnim kontroverzama političkog angažmana ambasadora Marfija. Na svih naših deset pitanja, iz Stejt Departmenta stigao je diplomatski odgovor u tek nekoliko redova prostoproširene rečenice.

- Ambasador Marfi je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsjednika Sjedinjenih Država. On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da bi pomogao u unapređenju integracije BiH u evroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije - navedeno je u odgovoru.

Zanimljivo, i prije nego što je Stejt Depertment poslao odgovor, pomoćnik američkog državnog sekretara DŽejms Obrajan ekspresno je na društvenoj mreži Iks dao podršku Marfiju.

- Posljednjih sedmica vidjeli smo česte tvrdnje da američki ambasador u Sarajevu možda djeluje po ličnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Ambasador Marfi, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsjednika SAD - istakao je Obrajan.

Nakon svega, na niz pitanja ostali smo bez odgovora - zašto se Marfi i američka ambasada u BiH miješaju u politički život kod nas i svakodnevnim saopštenjima pokušavaju da otvoreno kreiraju javno mnjenje, kao malo gdje u svijetu. Da li se i iz ovog šturog odgovora može zaključiti - da je Marfi predstavnik američkog predsjednika koji će nakon mandata ostati upamćen po brojnim gafovima?

Da američki ambasador ima misiju uvlačenja BiH u NATO, čemu se Republika Srpska protivi? Da brani teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj? I da štiti suverenitet, miješanjem u unutrašnje stvari BiH? U malo riječi, mnogo paradoksa!