latinica  ћирилица
06/08/2024 |  20:09 ⇒ 20:10 | Autor: TANЈUG

Paštrovska gora: Požar se približio crkvi Sv. Stefana Dečanskog

Krak požara koji preti Reževićima, stigao je na samo stotinak metara od crkve Svetog Stefana Dečanskog koja se nalazi na 2,5 kilometra od manastira Sveti Spiridon, na Paštrovskoj Gori.
Požar (Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS PRAGIANNIS/ilustracija) -
Požar (Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS PRAGIANNIS/ilustracija)

Monah Melhisedek iz ćelije Sveti Stefan Dečanski i desetak volontera uspjeli su da zaustave vatrenu stihiju, ali strahuju šta se može desiti noćas i sutra, navode "Vijesti".

Oni su u kontaktu sa vatrogascima iz Budve, ali su svjesni da zbog konfiguracije terena ne mogu da računaju na dolazak vozila.

- Ovo je nepristupačan teren i gašenje požara je moguće jedino iz vazduha. Na žalost, iz Ministarstva unutrašnjih poslova su procijenili da se radi o šumi trećeg stepena, kao i da požar ne prijeti nikome i odbili su da intervenišu helikopterom ili avionom - rekao je otac Melhisedek.

On upozorava da se požar širi ka crkvi Svetog Ilije i Sv. Spiridonu i da se može spustiti ka selu Rađenovići.

- Protiv vatre smo se borili uz pomoć desetak naprtnjača koje je obezbijedila Mesna zajednica Sveti Stefan. Plašim se da to neće biti dovoljno ukoliko se vatra razbukti - dodaje on i apeluje na odgovorne da što prije upute helikopter ili avion na ovaj teren kako bi se spriječila katastrofa ogromnih razmjera.

On ujedno poziva i ljude dobre volje da im se pridruže kako bi se zaštitila crkva ali i brojne životinje koje su tu smještene.