latinica  ћирилица
06/08/2024 |  20:25 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Dan ruske kulture u Bijeljini (FOTO/VIDEO)

U saradnji sa SKUD-om "Semberija" Grad Bijeljina organizovao je Dan ruske kulture u sklopu obilježavanja manifestacije "Pantelijski dani’’. Ruski Ansambl "Maroška" iz Sankt Peterburga održao je koncert kojem je prethodila izložba "Narodi Rusije" u Centru za kulturu.
Ruski dani u Bijeljini - Foto: RTRS
Ruski dani u BijeljiniFoto: RTRS

"Dan ruske kulture" prvi put je organizovan u Bijeljini, i očekuje se da ta manifestacija postane tradicionalna. Otvorena je izložba "Narodi Rusije" i "Uloga Crvene armije u oslobođenju Јugoslavije".

- Crno bijele fotografije su se vrlo malo izlagale , to je iz arhiva Ministarstva odbrane Ruske federacije. Mogu se vdijeti rijetki kadrovi ulaska vojnika Crvene armije, kako komuniciraju sa građanima Beograda, stare srpske prestonice. Druga izložba je u boji i prikazuje narodne nošnje naroda Ruzsije iz različitih krajeva - kaže Јurij Pičugin savjetnik za nauku i kulturu u Ruskoj amabasadi u BiH.

Radosav Ostojić savjetnik gradonačelnika Bijeljine dodao je da je ovo lijep način da se obilježavaju i produbljuju bratske tradicije dva naroda.

U okviru Dana ruske kulture upriličena je i projekcija dokumentarnog filma "Majka otadžbina zove", a na centralnom gradskom trgu ansambl "Maroška" je održao koncert kao poklon gradu Bijeljina za krsnu slavu grada Sveti Pantelejmon.

- U sklopu programa izvešćemo ne samo bisere i remek djela narodnih pjesama i igara nego ćemo izvesti i dvije numere srpske- istakla je Nadežda Poltačenko direktor umjetnički rukovodilac ansambla "Maroška".

U Centru za kulturu građani Bijeljine degustirali su ruske specijalitete i tradicionalni ruski čaj.