latinica  ћирилица
06/08/2024 |  21:26 ⇒ 21:52 | Autor: SRNA

Međunarodni festival klasične muzike u Trebinju

Gala koncertom u amfiteatru na brdu Crkvina u Trebinju večeras je otvoren Međunarodni festival klasične muzike "Mjuzik end mor samer fest" koji je okupio svjetski poznate muzičare iz Evrope, Azije, Amerike.
Međunarodni festival klasične muzike, Trebinje - Foto: SRNA
Međunarodni festival klasične muzike, TrebinjeFoto: SRNA

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je na otvaranju da ovaj festival okuplja renomirana muzička imena, vrsne pedagoge i talentovane studente muzike, i doprinosi stvaranju novog umjetničkog izraza u kulturi grada Trebinja.

Ćurić je istakao da je cilj Festivala jaka kulturna saradnja u regionu i napredak koji će se reflektovati i na druge oblasti.

On je podsjetio da Festival, osim koncerata klasične muzike, čine i muzičke radionice na kojima se ostvaruje saradnja renomiranih umjetnika i mladih muzičkih talenata.

Direktor Festivala Tatjana Ranković rekla je da se nada da će publika uživati u večerašnjem koncertu, te navela da su na programu djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Јohana Štrausa, a nastupiće i studentkinja iz Kine i Gudački kvartet u izvođenju profesora muzike.

Rankovićeva je istakla da su svi učesnici oduševljeni Trebinjem, te naglasila da je amfiteatar u kojem se održava koncert sa pogledom na grad jedinstven i da ima posebnu spiritualnost.

Kompozitor i džez pijanista Јonel Petroj rekao je da će ove godine nastupiti i neki novi muzičari i da je amfiteatar na Crkvini magičan i da su učesnici oduševljeni pogledom na grad.

U okviru Festivala koji se održava šesti put nastupiće studenti, kao i profesori i učenici Muzičke škole Trebinje.

Festival "Mjuzik end mor samer fest" trajaće do 14. avgusta, a koncerti će biti održani i u Kulturnom centru Trebinje, Muzeju Hercegovine, trebinjskom naselju Lastva, kao i u Kotoru.

Generalni pokrovitelj festivala je Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Festival klasične muzike u Trebinju predstavlja značajnu manifestaciju sa velikom posjetom publike iz cijelog regiona, a održava se u okviru "Trebinjskog kulturnog ljeta".