latinica  ћирилица
06/08/2024 |  22:01 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Mastilović: Intenzivirati saradnju istoričara Rusije, Srpske i Srbije, spriječiti revizionizam

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović smatra da je izuzetno važno konsolidovati napore istoričara iz Ruske Federacije, Republike Srpske i Srbije na jačanju svijesti o značaju kulture sjećanja, posebno među mladima, kako bi se spriječio istorijski revizionizam i ponovno oživljavanje nacizma u Evropi.
Draga Mastilović - Foto: RTRS
Draga MastilovićFoto: RTRS

On je ukazao na činjenicu da se i danas živi u turbulentnom periodu u kome se ponavljaju događaji iz 20. vijeka.

- U toku je još jedna ekspanzija Zapada na Istok. Pravoslavni srpski narod, kao što se to više puta dešavalo, prvi je dočekao udar `novih krstaša` iz NATO-a, odupirući se njihovim agresivnim planovima. Sada se vodi borba za novi svjetski poredak - multipolarni svijet - rekao je Mastilović za "Rusku gazetu".

On je istakao da je Rusija odlučno stala na put anglosaksonskim imperijalističkim planovima koji su uključivali uništavanje nacionalnog identiteta Rusa i Srba i nametanje njihovih stavova i vrijednosti.

Mastilović je podsjetio da je u junu u Sankt Peterburgu učestvovao na Generalnoj skupštini Ruskog istorijskog društva, što mu je omogućilo kao šefu predstavništva ovog društva u Republici Srpskoj da usaglasi stavove sa ruskim kolegama i predloži načine za intenziviranje dalje saradnje.

- Srpskoj istoriografiji potrebna je podrška ruske naučne zajednice. Cijenimo mogućnosti koje nam se otvaraju nakon proširenja saradnje sa Ruskim istorijskim društvom. Nastojimo da damo svoj doprinos zajedničkom cilju - rekao je Mastilović.

Na današnji dan, kada se obilježavaju 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina nad srpskim narodom u Prebilovcima kod Čapljine, on je podsjetio da su 1941. godine ustaše upale u ovo bogato selo, koje je tada brojalo oko 1.000 stanovnika, te pobile više od 830 žena, staraca i djece i bacili u jamu Golubinka.

- Ovaj metod su koristili za masovno istrebljenje srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva, kao i svih protivnika fašizma. Na kraju Drugog svjetskog rata, da bi sakrili svoje zločine, ustaše su mnoge jame jednostavno zabetonirale. Komunistička vlast Јosipa Broza Tita nije javno govorila o detaljima ovih stravičnih zločina jer to nije odgovaralo njihovim idejama - naveo je Mastilović.

On je podsjetio da su devedesetih godina prošlog vijeka rođaci ubijenih prenijeli kosti mučenika prebilovačkih u Spomen-kosturnicu u Prebilovcima, a 4. avgusta 1991. godine liturgiju za prebilovačke žrtve služio je Njegova svetost patrijarh srpski Pavle.

- Hrvati su 1992. godine ponovo digli u vazduh crkvu i uništili groblje, ubivši prebilovačke mučenike drugi put. Sada su posmrtni ostaci dva puta pobijenih sakupljeni i sahranjeni u kripti novog Hrama Vaskrsenja Hristovog, a 2015. godine prebilovački mučenici su kanonizovani - rekao je Mastilović.

U Prebilovcima su danas obilježeni Sveti prebilovački i svehercegovački mučenici i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.