latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:06 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Dvanaesti dan OI u Parizu - vaterpolisti i košarkašice Srbije igraju četvrtfinala

Dvanaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu srpska atletičarka Adriana Vilagoš bacaće koplje u kvalifikacijama, dok će Elzan Bibić trčati na 5.000 metara. Na strunjače će dva srpska rvača - Mate Nemeš u kategoriji do 67 i Aleksandar Komarov u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom. Počinju i borbe taekvondista, a već u prvoj će se naći predstavnik Srbije Lev Korneev. Košarkašice Srbije od 11.00 igraju u četvrtfinalu protiv Australije, a vaterpolisti u 15.35 protiv Grčke.
Vaterpolisti Srbije (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Vaterpolisti Srbije (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

"Delfini" su, bar na papiru, najtežeg mogućeg rivala u četvrtfinalu dobili pošto su zauzeli tek četvrto mjesto u grupi B. Pobijedili su samo Јapan i Francusku, a izgubili od Australije, Španije i Mađarske.

Grci su u grupi A upisali četiri trijumfa (od kojih jedan nakon peteraca) i jedan poraz. Nadigrali su Rumuniju, Crnu Goru, SAD i Italiju, a porazili su ih samo Hrvati. Veliku pomoć dobili su u poslednjem kolu od Amerikanaca, koji su neočekivano savladali Hrvatsku i omogućili Grcima da ostanu na liderskoj poziciji.

      View this post on Instagram

A post shared by Olimpijski komitet Srbije (@oksrbije)

Vaterpolisti Grčke su aktuelni olimpijski vicešampioni i osvajači srebra na Svetskom prvenstvu 2023 u Fukuoki. U finalu olimpijskog turnira u Tokiju pre tri godine izgubili su baš od Srbije, ali su iz posljednja četiri međusobna duela izašli kao pobjednici.

Veliki rivali su se ove godine već sastali u dva navrata i dva puta su Grci bili bolji - u januaru na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i u februaru na Svjetskom prvenstvu u Dohi, oba puta u borbi za plasman od petog do osmog mesta.

Ako savladaju Grke, "delfini" će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Amerikanaca i Australijanaca, od kojih su jednom već izgubili u Parizu.

Vaterpolisti, četvrtfinale:

Srijeda:
Hrvatska - Španija 14.00
Grčka - Srbija 15.35
SAD - Australija 19.00
Italija - Mađarska 20.35

Košarkašice Srbije protiv Australije - repriza četvrtfinala iz Rija

Košarkašice Srbije igraju od 11.00 sati protiv Australije u četvrtfinalu olimpijskog turnira.

Srbija je sa dvije pobejde (nad Portorikom i Kinom), porazom od Španije i pet osvojenih bodova zauzela drugo mjesto u grupi A i četvrto u generalnom plasmanu, pa je pred žrijeb za četvrtfinale završila u šeširu E i dobila za protivnika Australiju - selekciju iz šešira F, šestu na objedinjenoj tabeli.

Australijanke su u grupi B, kao i Srpkinje, zabilježile dvije pobjede i poraz, što je bilo dovoljno za drugo mjesto. Savladale su Kanadu i Francusku, a izgubile od Nigerije.

Današnje četvrtfinale biće drugi duel košarkašica Srbije i Australije ove godine, pošto su u februaru igrale na istom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Australijanke su brazilskom gradu Belemu pobijedile rezultatom 75:73.

Bile su košarkašice iz Australije bolje i u grupnoj fazi Svetskog prvenstva 2022 na svom terenu u Sidneju (69:54), dok su Srpkinje slavile na kvalifikacionom turniru za isto takmičenje - u Beogradu nekoliko meseci ranije (78:71).

Isti nacionalni timovi već su jednom igrali u četvrtfinalu olimpijskog turnira - u Rio de Žaneiru 2016. Srbija je tada nadigrala Australiju sa 73:71 i kasnije stigla do bronzane medalje.

Ženska reprezentacija Australije u svojim vitrinama ima pet olimpijskih odličja - tri srebra (2000, 2004, 2008) i dve bronze (1996, 2012).

Košarkašice, četvrtfinale:

Srijeda:
11.00 Srbija - Australija
14.30 Španija - Belgija
18.00 Nemačka - Francuska
21.30 Nigerija - SAD