latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:14 | Autor: TANЈUG

Vašington post: Izrael je odmah nakon ubistva Hanijea obavijestio SAD

Izrael je odmah nakon ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas, Ismaila Hanijea, obavijestio Sjedinjene Američke Države da oni stoje iza ubistva, objavio je Vašington post, pozivajući se na tri izvora iz Bijele kuće, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS) -
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS)

Prema pisanju lista, zvaničnici Bajdenove administracije bili su bijesni zbog odluke da se ubije Hanije, jer su se brinuli da bi to moglo da poremeti višemjesečne pregovore o primirju u Gazi.

Јahja Sinvar, koji se smatra organizatorom napada 7. oktobra, zamijenio je Hanijea na mjestu političkog lidera Hamasa.

Analitičari su primijetili da je, za razliku od Sinvara, za koga se vjeruje da se krije u tunelima ispod Gaze, Hanije živio u Kataru i putovao u inostranstvo, čime se produbljuje pitanje zašto je Netanijahu izabrao da ubije lidera dok je u Teheranu.

- Zašto ubiti Hanijea na način koji će primoriti Irance da odgovore - upitao je bivši američki izaslanik u Izraelu Denis Ros.

List navodi da su američki zvaničnici takođe ogorčeni, jer ih Izrael nije obavijestio prije nego što je pokrenuo operacije za ubistvo iranskih komandanta ili komandanata Hezbolaha.

Anonimni izraelski zvaničnik kojeg citira list potvrdio je da je telefonski razgovor između premijera Benjamina Netanijahua i američkog predsjednika DŽoa Bajdena prošle nedjelje bio "napet".