latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:23 | Autor: TANЈUG

Izrael Kac pozvao na "brzu eliminaciju" novog vođe Hamasa Јahje Sinvara

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je na "brzu eliminaciju" novog lidera Hamasa Јahje Sinvara, koji je na toj poziciji zamijenio ubijenog vođu Ismaila Hanijea.
Izrael Kac (Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus) -
Izrael Kac (Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus)

- Imenovanje arhiteroriste Јahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zamijeniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubjedljiv razlog da ga brzo eliminišemo i zbrišemo ovu podlu organizaciju sa lica zemlje - rekao je Kac na mreži X, prenosi Tajms of Izrael.

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Јahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te militantne palestinske grupe, a izraelska vojska ga traži od početka rata u enklavi zbog planiranja napada 7. oktobra.

Sinvar (61) je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima prije nego što je pušten 2011. godine u okviru razmjene zatvorenika.

Trenutno se smatra najmoćnijim pripadnikom Hamasa, nakon ubistva Hanijea, zamjenika lidera grupe Saleha al-Arurija, koji je ubijen u Bejrutu, i Mohameda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od 7. oktobra i nalazi se na američkoj listi opasnih terorista.

Ismail Hanije je ubijen u redu u Teheranu, a Iran i Hamas su obećali odmazdu protiv Izraela, kog smatraju odgovornim za atentat.