latinica  ћирилица
07/08/2024 |  07:37 ⇒ 07:44 | Autor: TANЈUG

Crna Gora: Izručenje Do Kvona Koreji opet na čekanju

Veće Vrhovnog suda Crne Gore donijeće do kraja nedjelje odluku da li da se odloži izručenje takozvanog "kralja kriptovaluta" Hjong Do Kvona matičnoj zemlji - Јužnoj Koreji, a po Zahtjevu za zaštitu zakonitosti koje je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo.
Hjong Do Kvon (Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic) -
Hjong Do Kvon (Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic)

Taj Zahtjev podnijet je 2. avgusta Vrhovnom sudu sa prijedlogom za odlaganje izvršenja odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda o izručenju Do Kvona Јužnoj Koreji sve do donošenja odluke vijeća Vrhovnog suda, prenose Vijesti.

Tužilaštvo, na čijem je čelu Milorad Marković, tražilo je da Vrhovni sud preispita da li je zakonita Višeg suda u Podgorici ali i Apelacionog suda, kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi da Do Kvon bude izručen Јužnoj Koreji, kao i da se odbije njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

- Predmetnim zahtjevom je predloženo da Vrhovni sud Crne Gore, shodno zakonskim odredbama, odloži izvršenje odluka Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore do donošenja odluke Vrhovnog suda po podignutom Zahtjevu za zaštitu zakonitosti izjavljenog na ove sudske odluke - rekli su u sudu.

Podizanje zahtjeva usljedilo je dan nakon što je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio 1. avgusta odluku Višeg suda kojom se dozvoljava izručenje Do Kvona matičnoj zemlji, a odbija izručenje SAD-u.

Obe države potraživale su Do Kvona zbog krivičnih djela prevara sa kripto valutama u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procjenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Do Kvon se već mjesecima nalazi u Prihvatilištu za strance i čeka ekstradiciju.

On je u martu 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Јunom kada su koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai.

Čang Јun je, nakon što je izdržao kaznu zatvora u Spužu, 5. februara izručen Јužnoj Koreji, ali ta odluka je bila laka jer ga je samo i potraživala matična zemlja.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta oprečno odlučivali o zahtjevima SAD i Јužne Koreje za izručenje Do Kvona, a vjerovatno će taj slučaj ostati zabilježen kao nesvakidašnji jer je oko iste pravne stvari odlučivano čak sedam puta.